Информация за дейността на отдел „Интеграция на етносите” през 2012 год. ще бъде обсъдена на сесията на ОбС, която е насрочена за 31 януари. В отчета е отбелязано, че през измината година служителите на отдела са извършвали постоянна работа с 22-ма ученици, отпаднали от системата на образованието. В резултата на това 7 от тях са се върнали отново в училище. Специалистите са оказали съдействие на ромски младежи на възраст до 27 години да завършат основното си образование в индивидуална форма на обучение. Подпомогната е била и работа на основното училище във Врачеш за набиране на целева група на малограмотни и неграмотни роми от цялата община за включването им в курсове за ограмотяване по програма на Министерството на образованието, младежта и науката. Служителите от отдела са провели разяснителна кампания за набиране на желаещи ученици и младежи да участват в лагери, обучения и семинари, в резултата на което четирима ромски младежи от Ботевград са взели участие в шестдневен курс „Да си подадем ръка”, който се е състоял във Велинград.
В резултат на съвместната работа на главните специалисти от отдела и Сдружение „Разнообразни и равни” е реализиран проект „Икономика на бъдещето” на стойност 178 785 лева, който обхвана учебни заведения и детски градини на територията на Общината. Проектът се финансира от фондация „Америка за България”.
По линия на здравеопазването служителите на отдела в сътрудничество със здравни специалисти от Министерството на здравеопазването, РЗИ – София област, са провели 7 кампании за повишаване на здравната култура сред ромското население.
Със съдействието на отдел „Интеграция на етносите” са били организирани чествания на различни ромски празници, осигурено е било и участието на талантливи ромски деца в редица тържества на територията на града.
В края на 2011 год. и началото на 2012 специалистите от отдела и Сдружение „Избор за Утре” – Ботевград са участвали в разработването и реализирането на проект „Дневна приемна за деца с увреждания”, финансиран по фаза 2 „Овладяване на безвластните по време на криза” на Институт „Отворено общество” – София.
През април 2012 год. по инициатива на служителите от отдела и директора на ОУ „Васил Левски” – Ботевград, в партньорство със сдружение „Избор за утре”, е разработен проект „Равно начало и светло бъдеще за децата на България” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Служителите от отдела работят с 16 деца от ромския етнос, които се водят на отчет към Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 


Изброените дейности са част от отчета на отдела „Интеграция на етносите”, в който работят  двама служители – Радослав Христов и Йорданка Маринова. Те са на пряко подчинение на секретаря на Общината.