В дневния ред на днешното заседание на ОбС бе включена докладна на общинския съветник Цветан Цолов, в която той прави следното предложение: „Общински съвет – Ботевград възлага на кмета на Община Ботевград в срок да 31 януари 2013 год. да сключи договор с Агенцията по геодезия, кадастър и картография  за предоставяне на услуги от агенцията на територията на общината. В договора Агенцията геодезия, картография и кадастър следва да поеме задължения да осигури необходимото техническо обезпечаване на дейността /компютърна техника, периферия и софтуер/, обучение на лицата, които ще се заемат с дейността и сума не по-малка от 150 лева месечно.”. Съветникът се аргументира, че внася предложението с цел подобряване обслужването на гражданите на общината, които, съгласно действащия Закон, са принудени да пътуват до София, за да си извадят скици на имотите, а това им струва време и допълнителни разходи за транспорт.


Според Маргарита Кирова с внасянето на това предложение съветникът цели „прилагането на определена политика”. „Проблемът засяга не само жителите на нашата община, а всички граждани в страната. Ето защо по-целесъобразно е Общинският съвет да поиска от депутатите от 26-ти Многомандатен избирателен район да внесат предложение за промени в законодателството, според които дейността по издаването на скиците да бъде върната в общините. Така и таксите ще влизат в общинската хазна. В противен случая общината ще поеме всички разходи по изнесеното бюро на Агенцията, а тя ще си получава таксите”, каза Маргарита Кирова.


Съветникът Христо Якимов посочи за пример Община Самоков, в която има изнесено бюро на Агенцията. Той каза, че и други общини имат договорни отношения с нея, което улеснява обслужването на гражданите.


Кметът Георги Георгиев също бе на мнение, че Цветан Цолов „преследва някаква лична извява с внасянето на докладната”. „Съветникът не знае за какво става въпрос. Той е далече от тази материя. Преди време ние предложихме на Агенцията да изнесе свое бюро за обслужването на жителите на нашата общината. През това време определихме двама служители, които да вършат работата на Агенцията. Общината поемаше разходите за командировки и заплати на тези служители, а в същото време Агенцията си взимаше таксите. Не се решиха и основните проблеми с бюрокрацията”, каза градоначалникът. Според Георги Георгиев проблемът ще се реши с промени в Закона за кадастър и имотния регистър, съгласно които общините с нови кадастрални карти също ще имат право да издават скици, като за целта Агенцията по кадастър им предостави магнитен носител. „Ние не сме против Агенцията да изнесе бюро в Ботевград, но разходите да не бъдат за сметка на общината”, допълни Георги Георгиев.


В крайна сметка предложението на Цветан Цолов не събра необходимия брой гласове.


„За” предложението на Маргарита Кирова - Общинският съвет да поиска от депутатите от 26 МИР и от министъра на Регионалното развитие и благоустройството да внесат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, гласуваха 28 съветници.