Предложения за промени в Правилника за организация и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация внесоха съветниците адв. Христо Якимов,  д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева, Иван Гавалюгов, Николай Живков, Цеца Христова, Цветелин Цветков, Мариана Босовска, Яница Иванова, Цветан Миньовски, Николай Димитров и Цветан Цолов. С тях местните депутати поискаха: в договора за правно обслужване на Общинския съвет да се договорят часове, в които юриста да е на разположение на ОбС; да бъдат ясно регламентирани сроковете за внасяне на основните и допълнителни докладни; паралелно с воденето на протокол да се извършва и фонетичен запис на заседанията; размерът на месечното възнаграждение на общинския съветник да се определя като: за участие в редовно заседание на ОбС , независимо от продължителността на заседанието до неговото окончателно завършване, се плаща 25%, за извънредно заседание – 3% и за участие в комисия по 2% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие / в момента размерът на месечното възнаграждение на общинския съветник е 40 лева за участие в редовно заседание на ОбС, независимо от продължителността на заседанието до неговото окончателно завършване, а за участие в комисии – по 6 лева на час, за извънредно заседание на общинските съветници се заплаща възнаграждение по 10 лева на час/; текстът на чл.81 да бъде заменен с: „Никой няма право да прекъсва оратора, с изключение на председателя на ОбС. Никой не може да оправя лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, да разгласява данни, отнасящи се до личния живот или увреждащи доброто име на гражданите, да има непристойно поведение или да извършва постъпки, които нарушават реда на заседанието.”.


Преди да даде ход на обсъждането, председателят на ОбС Йорданка Лалчева докладва, че Постоянните комисии към местния парламент не подкрепят промените. Тя също заяви, че ще гласува против. „По сега действащия Правилник се работи лесно и делово. Той е изчистен и много ясен. Изготвен е на базата на Закона за местно самоуправление. Работейки по този правилник, ОбС – Ботевград няма незаконосъобразни решения”, аргументира се Йорданка Лалчева.


Според кмета Георгиев, вносителите правят опит „да вменят диктатура” чрез някои от предложенията и даде пример със следния текст: „Никой няма право да прекъсва оратора…”. „Общинският парламент е демократично избран орган, а не дисцип. Всеки, които се чувства обиден, може да си потърси правата пред съответните институции. Що се отнася до внасянето на допълнителните докладни преди началото на заседанието, ще кажа, че това се прави, за да се избегне бюрокрацията. По отношение на предложението за промяна на заплащането на общинските съветници, смятам, че не е справедливо. Бюджетът на ОбС се формира от собствени приходи на общината и не може да се обвързва със средната работна заплата в общинската администрация. Заплатите на общинските служители идват със субсидията от държавата. В тази субсидия не са предвидени средства за ОбС. И друго – не е редно въпросът за заплащането на общинските съветници да се поставя преди приемането на бюджета на Общината за тази година”, каза Георги Георгиев.


Общинският съветник Иван Гавалюгов изрази мнение, че внасянето на извънредни докладни преди започване на заседанието би трябвало да се аргументира.


„За” промяна на правилника гласуваха 13 съветници, 15 бяха против и един се въздържа.
 


В края на обсъждането кметът Георгиев предложи на съветниците да поискат нещо от общината, което да е в полза на работа им. В отговор Йорданка Лалчева изрази желание да бъде организирано пътуване на ОбС до Саранск, за да обмени опит с органа на местно самоуправление в мордовския град. Георги Георгиев каза, че общината ще направи постъпки пред администрацията на побратимения град за изпращане на приглашения. Той допълни, че пътуването може да се осъществи в периода от 12 до 16 май тази година.