Г-н Добрев, как ще коментирате резултатите в Ботевград на националния референдум за бъдещето на ядрената енергетика?
Първо искам да благодаря на нашата партийна структура за кампанията и на всички, които гласуваха. Благодрая и на всички партньори, които ни помагаха. Защото от близо 20 години БСП има партьори от друг сектор. БСП има партньори от т.н. добри националисти. Благодарение на тях и на гражданското общество успяхме да постигнем един много добър резултат.
БСП-София област се нарежда на пето място по избирателна активност в страната и с една много добра разлика между за и против.
Не мога  да не изразя своето задоволство от резултатите в Ботевград. Благодарение на тази активна кампания ние имаме 4115 души, които подкрепят строителството на нова ядрена централа.
Наистина тук, в Ботевград,  кампанията се случи, защото имахме реален опонент, за разлика от другите общини. Тук ръководството на ГЕРБ и специално  в лицето на кмета г-н Георгиев заявиха, че няма да подкрепят този референдум. Въпреки всичко 4115 ботевградчани  избраха друга позиция. Т.е. успяхме да развенчаем мита, че каквото каже кметът – това става. Това е резултат, който е над средния за Софийска област.
Със задоволство мога да кажа, че тази кампания доведе до най-високия  резултат в Ботевград. Даже в сравнение с най-голямата община – Самоков. Там имаме 3900 гласа и значително по-ниска избирателна активност.
Моят извод даже е, че там, където сме в опозиция, имаме по-висока активност. Т.е. хората вече не искат това управление.

Как ще коментирате бойкота на ромите?

Това отваря една друга тема. В Ботевград знаете, че гласуваха 58 роми. Не е имало кабапчета, кюфтенца, екскурзии, обещания и хората гласуваха толкова. Нямаше как да бъдат мотивирани.
Знам, че за другите избори това  няма да е така. И  процентното съотношение за промяна няма да е същото. Защото аз мога да кажа, че  тези 4115, които на референдума гласуваха ДА, те гласуваха ЗА ПРОМЯНА. За промяна на това управление. Било то в общината, било то на национално ниво.
Реално купеният и манипулиран вот на следващите парламентарни избори ще бъде по-голям.
Реално гласуването на референдума даде истинската картина. И тук искам да отворя скоба и да кажа за резултатите в Етрополе. Там имаме над 70% ДА и резултати значително по-високи от предишните парламентални избори.
Искам също да подчертая, че резултатът в Ботевград е съпоставим с резултата, който имахме като коалиция през 2005 година. Тогава БСП убедително спечели не само в Софийска област, но и на национално ниво.
Т.е. ние имаме страхотен потенциал. Стига да можем да ангажираме партньори и гражданското общество.


Г-н Добрев, но все пак 80% от българите не гласуваха?

Виновни сме ние, политиците. Аз мисля, че ние имахме една блестяща кампания по събирането на подписката. И политиците, и ангажираните в тази кауза, бяхме на улицата. Агитирахме, обяснявахме... Тази кампания за подписката  стартира с много висок процент избирателна активност. Към онзи момент 45% от българите заявяваха, че ще гласуват на предстоящия референдум, защото те за първи път ще могат да упражнят правото си на глас по важен национален въпрос.
След това започна същинската кампания, в която ние се заринахме в цифри. Цифри, цени, милиарди, трилиони, куфари, кашони прашни... И прекалената – не политизация, а партизация на кампанията, уби желанието на хората да гласуват на референдума.
 Не може да стартираш с 45%, а да финишираш с 20!  Прекомерната партизация уби желанието на хората да участват и това трябва да ни бъде много добър урок.

Мнозина наблюдатели определиха този референдум като много скъпо социологическо проучване, репетиция за парламентарните избори, които премиерът заяви, че ще бъдат на 7 юли.

Щом премиерът ги е насрочил, ние нищо не можем да кажем. Макар че това е в правомощията на президента. Но май президентът няма никакви права в новото време. Щом и Цецо Цветанов му бие шамари, няма какво да коментираме.
Аз не мога да кажа, че това е скъпа репетиция. Не мога да се съглася и с другия депутат от Ботевград, защото демокрацията няма цена. Не можем да кажем, че 17 милиона лева са много за такъв референдум. Да, но в него участваха 1.5 милиона граждани. Те не са от никоя партия. Някои от тях са безпартийни, някои от тях искат да гласуват за бъдещето на България. Да не бъдем изоставаща държава, а държава с високи технологии.
Аз мисля, че все повече в новата ни демократична история ще има много референдуми. И няма да може един или друг премиер да казва кое е правилно или не. Щом народът го иска, значи това е правилното решение.