Победа на пушачите. Това е една от причините, които могат да накарат Симеон Дянков да подаде оставка. Другата е да не стане отново финансов министър след изборите. Тогава той ще напусне политиката. "Ще пиша книги", призна Дянков в предаването "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7.

"Дойдох заради Бойко Борисов", каза финансит №1. От думите му стана ясно, че ако ГЕРБ не спечели втори мандат ще си отиде. Според него, ковчежникът на държавата трябва да даде оставка и, ако не се изпълни държавният бюджет. "Но докато съм на поста държавните бюджети ще се изпълняват", обеща той.

Дянков определи забраната за тютюнопушене на закрито като борба за по-добро здравеопазване в България. "По-малко хора пушат около мен - Ваньо Танов, Цецка Цачева. Това ще ги направи по-здрави", коментира той.

Няма да развърже кесията предизборно

Той обеща, че няма да развърже кесията предизборно. "Трябва да държиш фронт, да не се отпускаш. И във финансите и в живота е така", каза Дянков. "Никой не може да ми нареди, премиерът може да ме убеждава. Той стана толкова десен, колкото мен за спазването на финансовата дисциплина", коментира той.

Според Дянков банкрутите стават само при социалисти. "Два пъти при Тодор Живков, веднъж при бащата на Станишев", даде за пример той. Той допълни, че три години се занимавал да оправя стари гафове.

Според него няма план за дестабилизация на държавата преди изборите. Финансист№1 е на мнение, че покушението срещу Златко Баретата е за разчистване на сметки в подземния свят. "Разбира се, има политици, които искат да нагнетят напрежение, но не чак толкова", коментира Дянков.