Представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници, служители от общинските структури и граждани присъстваха на общественото обсъждане на Бюджет 2013 на Община Ботевград, което се проведе днес в малкия салон на читалище „Христо Ботев”.


Отнесли сме се много отговорно към изготвянето на бюджета. И тази година общинската администрация се е постарала да отговори на потребностите на по-голяма част от жителите на общината и да спазим обещанията си, които сме им дали. Бюджетът, който сме подготвили, възлиза на около 48 милиона лева. Това е една много сериозна цифра за Община Ботевград. Ако ние успеем да реализираме бюджета, това означава, че и тази година съзидателния процес в Общината ще продължи. По настоящия бюджет се предвижда асфалтирането на 42 улици, от които 9 ще бъдат в Ботевград и Зелин. Бюджет 2013 ще остави една нова спортна зала, която ще се превърне във визитката на Ботевград през следващите 50 години. С тези думи кметът Георги Георгиев откри общественото обсъждане на бюджета и инвестиционната програма към него.


По време на обсъждането бяха отправени само два въпроса – от кмета на Литаково Даниел Дилов и от общинския съветник Цветан Цолов.
На въпроса на Дилов – „защо през тази година не са предвидени средства за закупуване на хранителни продукти за инвалидите, които са първа група с придружител”, кметът Георгиев отговори: „Защо да натоварваме бюджета, след като по линия на Червения кръст идват много помощи и част от тях остават неусвоени?! Разговаряли сме с директора на дирекция „Социално подпомагане” – Ботевград тези помощи да се насочват към инвалидите.”.
В отговор на питането на Цолов – „защо в бюджета не са предвидени средства за изплащане на две и шест заплати на пенсионирани служители на общината”, Георги Георгиев заяви: „Кодексът на труда каза, че тези заплати се полагат, но при възможност. Не забравяйте, че ние изготвяме бюджета в кризисна ситуация, осигуряваме средства по различни програми, но няма как да привлечем средства за такива изплащания.”.


На общественото обсъждане стана ясно, че през настоящата година общината ще осигури 50 000 лева за закупуване на лапароскопска апаратура за нуждите на болницата. Предвидените пари за спорт са в размер на 150 000 лева.
Кметът Георги Георгиев каза още, че е разпоредил да бъдат върнати парите на родителите за закупуване на спортни екипи на децата им, които тренират баскетбол към детско-юношеска школа „Балкан”.


Предстои Бюджет 2013 да бъде обсъден и гласуван на извънредна сесия на Общинския съвет, която е насрочена за 8 февруари от 9 часа. В дневния ред на заседанието е включено за разглеждане и изпълнението на Бюджет 2012.