Продължава заседанието на Светия Синод на Българската православна църква за избор на тримата кандидати за патриаршеския престол.
Всички членове на Светия Синод са избираеми за кандидати за патриаршеския престол, това каза митрополит Йосиф, говорител на синода, пред журналисти по обед, когато излезе първата информация за хода на заседанието.
Според устава на църквата, в избора за патриарх не могат да участват Пловдивският митрополит Николай, който няма 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който управлява своята епархия по-малко от 5 години. Няма отводи на днешното заседание на синода, каза митрополит Йосиф.
На третия тур от избора, заседанието е било прекъснато, за да бъде изготвена бюлетината, с която се гласува. Никой от членовете на синода няма право да излиза докато не приключи заседанието. 
Тримата митрополити - кандидати за патриаршеския престол ще бъдат избрани с мнозинство от 2/3 от членовете на Св. Синод, което означава минимум 10 гласа от всички членове на Св. Синод.
На днешното заседание участват 13 митрополити, тъй като Западноевропейският митрополит Симеон е болен и е изпратил официално медицински документ. Митрополит Симеон няма да дойде и на събора на 24 февруари, когато ще се избира български патриарх. Преди заседанието Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че кандидатът за патриарх трябва да бъде най-добрият, най-подходящият. "Аз не смятам себе си за най-добрия, но, ако ми се гласува доверие, ще приема, ако не, ще помагам на новия патриарх, както съм помагал преди това", посочи той.
"Ние монасите имаме едно правило - към нищо не се домогвай, от нищо не се отказвай - и аз се старая да вървя по това правило", каза още Ловчанският митрополит. Запитан - редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит с досие, Гавриил отговори - ако не е направил нищо лошо и се е старал да бъде честен към църквата, както и че зависи какво е досието.
Ако изборът не бъде направен днес, се очаква заседанието да продължи и утре.
Източник: Информационна агенция Фокус