Теоретично е възможно - да се направи комисия заради твърдението, че в някаква папка се съдържат данни за поръчка на Ахмед Доган за атентат срещу Борисов. Не ме карайте да давам оценка на тези емоционални приказки от вчера. Аз знам, че няма такава информация. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Синята коалиция Димо Гяуров.

На въпрос - откъде знае това, Гяуров каза: „Бройте ме за информиран човек”.

Според него - няма време за създаване на комисия, която да проучи случая, защото парламентът няма как да работи ефективно или поне дълго време няма да има възможност да работи.

„Не вярвам, че би могло да се направи комисия. С друга форма, извън комисии, няма как да бъде проверена тази информация”, добави Димо Гяуров.

Той добави още, че президентът, министър-председателят и председателят на Народното събрание са тримата души в държавата, които имат достъп до информацията на разузнаването, на контраразузнаването и на останалите служби и които имат правото да изискват доклади по който и да е въпрос.

„Теоретично, ако се състави временна комисия, която да провери конкретно подобни данни, тя би могла да изиска и да провери има или не подобно нещо. Отделен въпрос е доколко ще получи адекватен отговор, защото е имало случаи назад във времето, когато службите са укривали такива данни и не са предоставяли адекватна информация”, каза депутатът.

„Комисиите са органи на Народното събрание и ако няма действащо Народно събрание, няма как да има органи”, добави той.

На въпрос - дали Бойко Борисов нарушава законодателството, ако съществува такава информация, и я заявява от парламентарната трибуна, Гяуров заяви, че теоретично това би могло да бъде третирано като изнасяне на класифицирана информация.

„Все още формално няма предложение за създаване на такава комисия. Не е изключено до следващото заседание в сряда да има. Никой не може да предвиди колко живот остава на този парламент”, посочи Димо Гяуров.

Той каза, че не може да каже какво има в папка „Лале”, защото така би изнесъл класифицирана информация. На въпрос дали в папката е записано „Бойко взе парите и нищо не стигна до варненеца”, той каза: „Чувал съм такова нещо”.