Баскетболният отбор на ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" заминава утре за Кипър, където ще вземе участие в Световното първенство по баскетбол за средношколци. Финалният турнир, който се организира от Международната федерация Спорт в училище,  ще се проведе от 29 март до 5 април, като в него участват 24 отбора, разделени на 6 групи.


Днес отборът направи последната си тренировка на родна земя. Веднага след края на учебните часове момичетата се събраха във физкултурния салон на училището, където тренираха с новия светлосин екип. Жребият за световното първенство, изтеглен през януари, не е лек - те попаднаха в предварителна група с шампиона на Словакия - призьор от световни ученически игри, със силната женска школа на Унгария и с тима на Словения, представител на югославския баскетбол.


Момичетата и техният треньор Никола Фампарски, който е преподавател по физическо възпитание в гимназията и е бивш баскетболист на Балкан, смятат, че са подготвени за този най-голям форум на ученическия баскетбол в света. Трябва да се подчертае, че всички абсолютно всички състезателки реално са ученички в ботевградската гимназия. Факт, който прави чест на ръководството на отбора и на училището, независимо от резултатите, които ще постигнат в Кипър.


Голяма заслуга за участието на отбора на ПМГ на световното първенство имат всички спонсори, които обезпечиха финансово заминавнето и престоя в Кипър. Това са община Ботевград, която отпусна над седем хиляди лева, и много от представителите на бизнеса в Ботевград.


Утре в 17.30 ч. пред парадния вход на гимназията ще бъде официалното изпращане на групата. В нея освен баскетболистките и техния треньор са още директорът на училището Даниела Колева и преподавателката Ценка Пеева, която е класна ръководителка на повечето от момичетата.