Над 1800 членове и симпатизанти на „Движение България на гражданите” от Пловдив и областта оттеглиха доверието си от Меглена Кунева, заявявайки, че няма да участват в „поредната политическа лъжа”. Лично Дани Каназирева, областен координатор на движението, обясни, че вече не вярва в политическия проект на Кунева и хората от Пловдив не искат да са част от него, предаде БТВ.

Тя каза, че са развенчани политическите митове. „Отказваме се, защото искаме да държим гръбнака си изправен и вече не ви вярваме”, обърна се към ръководството на партията Каназирева.

От пресцентъра на областната организация на партията информираха преди ден, че точните мотиви за оттеглянето на Каназирева и множество други нейни съпартийци ще бъдат обявени официално в неделя. И така стана ясно, че основното, заради което е породено недоволството, е, че при учредяването на партията е било обещано листите да бъдат подредени на регионален принцип. Той обаче бил грубо нарушен.

„Очаква се още региони от страната да последват примера на Пловдив и да напуснат „Движение България на гражданите”. България е явно някъде на жълтите павета, а гражданите са на ул. „Незабравка”. В листите са спуснати хора, които са били чиновници по време на тройната коалиция и Сакскобургготски”, подчерта Каназирева и припомни, че преди два месеца тя съвсем безусловно, доброволно и публично се е отказала от участие в листите, с което е показала, че за нея листите не са самоцел. Сега обаче се вижда, че те са били самоцел за партийния елит от София.

Според досегашния координатор на партията хората, които стоят до нея, са честни и достойни и не заслужават това, което се случва. Въпреки че от Пловдив не е издигната нито една номинация, те са вярвали, че в листите ще участват местни и авторитетни хора. Сега за водачи на регионалните листи са спуснати съвсем непознати хора. Димитър Танев, водачът на листата в Пловдив, е от Банкя.

Каназирева каза още, че да вземат това решение е било доста трудно, защото по този начин зачеркват една година от живота си и труда, който са положили.

„Истината за поредните неслучили се политически обещания и за това как гражданите отново са станали параван за лични интереси и тяснопартийни интереси не се толерира, но тя трябва да се казва. За нас това беше финалният акорд на илюзията „Движение България на гражданите”, защото няма как партия, която не прилага в собствената си практика принципите на справедливост и зачитане на хората, да ги приложи и при управлението на държавата”, каза още Каназирева.

Тя съобщи, че са правени задкулисни договорки с нея за постове, но е трябвало да продължи да лъже симпатизантите на партията. Затова тя е избрала втория, по-трудния път – да се откажат от партията, защото вече не вярват на водача й Меглена Кунева.