Представителите на неправителствената организация Движение „Модерна България” – Емил Георгиев – политолог, и Димитър Попгеоргиев – художник-график, дадоха пресконференция за местните медии. Срещата  се проведе днес в комплекс „Форум”. Тя бе инициирана от Комитета на гражданите от Ботевградска община /КГБО/. Основните въпроси, поставени на дневен ред, бяха свързани с подписката в подкрепа на каузата за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и право на индивидуална жалба пред Конституционния съд. Тя се провежда в повече от 70 града в страната, в това число и в Ботевград. Маси за събиране на подписи са поставени до обществената чешма на зеленчуковия пазар и на площад „Саранск”. Подписи се събират и в петте големи села в Общината. Към момента само в Ботевград са събрани повече от 200 подписа, а в цялата страна – над 100 000, стана ясно по време на пресконференцията.


„За да започне процедурата по отзоваването, се предвиждат четири предпоставки: напускане на парламентарната група; констатиране на конфликт на интереси; внасяне в съда на обвинителен акт за тежко престъпление; неявяване на работа. За да стартира процедурата ще бъдат направени поправки съответно в Закона за местно самоуправление и в Конституцията. Това не е посягане на свободния мандат на народния представител, а контрол върху него. Такъв механизъм е въведен в много демократични държави. В Англия сега се обсъжда закон. В САЩ е масова практика. През миналата година има 150 процедури за отзоваване не губернатори, конгресмени, сенатори. Още със започването на процедурата те си хвърлят оставката, защото е по-срамно да те изритат от поста, отколкото да си отидеш с достойнство.
Индивидуалната конституционна жалба е право на гражданите на сезират Конституционния съд, когато някои закон или законова разпоредба нарушава техните права, предвидени в Глава втора на Конституцията. Ако имаше такава възможност, гражданите отдавна щяха да атакуват разпоредбата от Закона за енергетиката, че доставките на комуналните услуги стават под общи условия, които ако не ги оспориш от дата на обявяването им в централен всекидневник, стават задължителни. Гражданите обаче не са длъжни да четат централни всекидневници. Предлагаме жалбата да бъде подписана от 1000 граждани с право на глас /избиратели/. Може да не са 1000, а по-малко. Ние правим тези предложения, но те подлежат на обсъждане. Трябва винаги да се знае, че гражданите имат равни права с партиите, монополите и институциите, които имат право да сезират Конституционния съд. В момента правилата не работят в интерес на гражданите. Формите на пряката демокрация трябва де се засилят, местният референдум, националният референдум и представителството на гражданите в изборните тела. Защото се вижда, че без контрол работата не става”, каза Емил Георгиев. Той подчерта, че подписката, инициирана от Движение „Модерна България”, е конкретно действие в случая. Политологът допълни, че неправителствената организация ще участва в изборите с граждански листи. „Предлагаме вътрешен механизъм за контрол. Няма да чакаме да се въведе механизъм за отзоваване. Предвиждаме след първата година от мандата на тези евентуални народни представители, те да бъдат подложени на плебисцит - пряко гласуване в Интернет”, каза Емил Георгиев.


„Подписката е регистрирана на 11 януари в Народното събрание. Ако се съберат 500 000 подписа до началото на изборите, следващият парламент ще бъде длъжен да насрочи референдум. Ако съберем 200 000 подписа, ще внесем предложението за обсъждане в Народното събрание, обясни Димитър Попгеоргиев и допълни  „Няма как да се почувстваме европейци, ако не забравим думите „далавера” и „кражби”.


Димитър Попгеоргиев е от Скравена. Той е потомък на поп Димитър, който заедно с други родолюбиви скравенци погребва главите на 10-те Ботеви четници, загинали в битката при Рашов дол.