Над 260 тежкотоварни камиони чакат край Свищов, съобщи за БТА кметът на града Станислав Благов. По думите му, редицата от камиони започва от пристанищния комплекс и продължава на няколко километра на изток от града.

Камионите използват ферибота "Свищов - Зимнич" като алтернативен маршрут на "Дунав мост". Общинската администрация е осигурила химически тоалетни, вода и по един сандвич за шофьорите.

Според Благов има сериозна опасност за пътната инфраструктура в Свищов, тъй като тя не е пригодена за такъв интензивен трафик. Той изрази опасение, че преминаващите тежки автомобили ще засегнат и основния водопровод.

Фериботната линия "Свищов - Зимнич" се състои от две платформи, една от българска и една от румънска страна. На един курс платформите поемат по шест тежкотоварни автомобили. През вчерашния ден са осъществени 35 курса, но това е недостатъчно, за да бъдат транспортирани чакащите камиони, съобщи областният управител проф. Пенчо Пенчев.

Той определи ситуацията като тежка и сложна. Според него е необходимо потокът от камиони да бъде пренасочван и към другите фериботни линии по река Дунав.

Пенчев е изпратил становището си до служебния министър на транспорта Кристиан Кръстев и до председателя на Държавната агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.