Два кръга преди края на редовния сезон на НБЛ отборът на Балкан е твърдо на трето място, независимо от изхода на оставащите му две гостувания на Лукойл Академик и Спартак Плевен. Това стана окончателно ясно късно тази вечер, след загубата на Рилски спортист в Самоков от Ямбол с 95-98 (14-22, 38-25, 17-24, 26-27).


Това бе четвърто поредно поражение за Рилски спортист в третия етап от размененото гостуване. Американецът Брайън Ормън направи дабъл-дабъл с 23 точки и 10 борби, като той и Говедаров играха с по четири фаула почти цяло второ полувреме. С 22 точки за успеха допринесе Мартин Дурчев. За самоковци най-резултатни бяха Миркович с 23 точки и Смит с 18.


Така  Рилски спортист и Ямбол, които ще бъдат съответно четвърти и пети в редовния сезон, ще се срещнат помежду си в единия четвъртфинален плейоф. "Досега си правехме стратегията за Балкан, от утре ще рябва да се пренастройваме", каза след мача старши треньорът на Ямбол Иван Чолаков.


Като трети в редовния сезон Балкан ще бъде домакин на заелия шестото място отбор. За него шансове има три тима - Берое и Черно море Порт Варна, които са с равен брой точки и с домакинско предимство на старозагорци, и изоставащият на една точка от тях Черноморец.