Прокуратурата ще предприеме всички действия, които позволява законодателството, за да може да противодейства на изборната търговия. Това обяви в предаването "Денят започна" на БНТ Ася Петрова, зам.-главен прокурор.

Изборната търговия вече е стартирала по места, като за цялата страна има десет сигнала. В някои региони се водят разследвания, обяви тя.

Данните сочат, че купуването на гласове се използва от всички партии, обясни Петрова. Цената в някои райони достига до 100 лв.

По думите й, характерно за продажбата на гласове сега е, че е започнала по-рано. Схемите вече са ни познати, каза тя и подчерта, че възможността да се използват СРС-та ще помогне да се увеличи възможността за преследване на тези дела.

58 са делата, които прокуратурата е внесла в съда при предишните избори. 64 са осъдените лица. През 2012 г. има осъдени 38 лица за изборна търговия. Тези резултати никак не са лоши, смята Петрова. Негативни са нашите резултати в тази насока, че в разследванията си сме стигнали до най-ниските звена в организирането на изборна търговия. Само три пълни схеми са разкрити, сподели тя. Две са присъдите през 2011 г. за продаване на глас.

На въпрос за социалния профил на хората, които са готови да продадат гласа си, зам.-главният обвинител обяви, че това са в повечето случаи социално слаби хора, но заяви, че няма статистика, от която да направи изводи.

Прокуратурата ще се отзове и ще провери всеки сигнал, независимо от представител на коя политическа партия е подаден, категорична бе тя.