От 19 до 23 април е проведено експресно изследване на МБМД по телефона, в което са обхванати 555 души от София и областните градове. Това каза на пресконференция Мирослава Радева, директор на МБМД.

Нагласата на анкетираните за предстоящите избори за април е:
- ГЕРБ: 28.3%, докато през март са били 30.1%.
- Коалиция за България – 18.7%, докато през март са били 15.6%.
Има лек ръст в резултатите на ДПС, "Атака", България на гражданите.
- ДПС: 5.2 % през април, срещу 5.0 % март.
- "Атака": 5.2 % през април, при 4.4 % при март.
- "България на гражданите": 4,1 % през април, при 2.7 % през март.

Най-добрият отговор на усещането за хаос в страната е да отидем всички да гласуваме, и да няма да позволим контролирания вот и контролираните институции да ни отнемат държавата. „Колкото по-голямо е участието, толкова повече значението на купените гласове намалява”, заяви Радева в началото на пресконференцията.

На презентацията бяха представени електоралните нагласи за месец април. Възложени са и изследвания за Варна от ПП „Либерален алианс”.

При право на свободен отговор, 22.8% са заявили, че биха гласували за ГЕРБ, а 15% - за БСП. В националното представително проучване са участвали 992 пълнолетни граждани на страната. То беше представено на пресконференция от Мирослава Радева. За ДПС биха гласували 5.1% от запитаните, а за Атака – 3.8%. За България на гражданите биха гласували 2.8% от анкетираните, а за НФСБ – 1.8%. 41.9% от анкетираните са отговорили, че няма да гласуват.

Според данните от изследването, ГЕРБ ще има 106 - 108 места в парламента, а Коалиция за България - 68 - 72 места, ДПС - 20 - 23 места, "Атака" - 17 - 18 места, Движение "България на гражданите" - 11 - 12 места. С 11 - 12 места биха били и НФСБ.

22.4% са твърдите привърженици на ГЕРБ, като партията има 16.8% периферия. Коалиция за България има 13.8% твърд електорат и 13.7% периферия. ДПС има 4.8% твърдо ядро от избиратели и 3.6% периферия. Според данните на МБМД партия "Атака" има 3.7% твърди привърженици и 8.7% периферия. Движението на Меглена Кунева - България на гражданите има 2.9% твърдо ядро и 8.7 периферия.

Политикът с най-високо доверие през април е Росен Плевнелиев – 45%. Това показват резултатите от социологическото проучване на МБМД, представено на пресконференция от Мирослава Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Има лек спад в доверието към него спрямо март, когато е било 48%. На второ място е Кристалина Георгиева – 37%, а трети е служебният министър-председател Марин Райков. Доверието в Бойко Борисов е 35% и има лек ръст спрямо март. Забелязва се увеличение в доверието към Меглена Кунева – от 11% през март до 17% през април. Доверието към лидера на БСП Сергей Станишев се е повишило до 22%, спрямо март, когато е било 19%. Доверието към Волен Сидеров през април е 17%. Лидерът на ДПС Лютви Местан отбелязва лек спад – от 10% през март до 9% през април. Недоверието към всички политици е по-високо от доверието.

Скандалите водят до разколебаване на електората на ГЕРБ. Скандалите директно наливат гласове в малките партии. Това каза Мирослава Радева, директор на МБМД, която представи резултатите на изследването на електоралните нагласи. В националното представително проучване са участвали 992 пълнолетни граждани на страната.

Две седмици преди вота, има още един кандидат за влизане в парламента – Национален фронт за спасение на България. Партията има ръст от 1.6% през март на 2.9% през април. Това каза Давид Кюранов от МБМД. Ръст отбелязват и партиите Либерален алианс, ДСБ и РЗС.