Великолепното представяне на Младежкия национален отбор до 20 в НБЛ в последните два месеца няма да остане незабелязано. Ръководството на федерацията обмисля да намали бройката на чужденците, които играят в клубовете от следващия сезон. 


В момента цели 4-има могат да играят едновременно на терена от един тим, а още двама да са на резервната скамейка. По всяка вероятност това ще се промени, за да се даде шанс на повече български баскетболисти да се развиват. Нещо повече, президентът на федерацията Георги Глушков ще предложи отборът на младежите да е част от НБЛ и през новия сезон. 


„Баскетболът, който играят тези момчета, е точно този, който аз искам да виждам. Те показаха невероятно развитие и дадоха да се разбере, че при правилна работа могат да бъдат много по-полезни от някои чужденци. Ще се обсъдят различни варианти за тяхното бъдеще с клубовете, за да видим как ще продължим”, заяви легендата.


Глушков е категоричен, че намаляване на чужденците трябва да има и при дамите. 


„Те не играят евротурнири и не искам да виждам толкова много чужденки за сметка на нашите момичета. Това със сигурност трябва да се промени.” 


Треньорът на Балкан Александър Тодоров пък изрази подкрепата си към младежкия тим. Неговите момчета едва отърваха кожата в зала „Румен Пейчев”, печелейки с 85:79 в последния кръг. 


„Този тим е най-доброто решение на вашата федерация, откакто аз дойдох за първи път в България преди 5 години. Това са изключително борбени момчета, които имат и талант и трябва да им се даде шанс. Свалям шапка на това смело решение. Само така ще тръгнете нагоре”, каза македонският специалист.


 


източник: "Тема Спорт"