На 14 април в двора на ОУ „Христо Ботев” с. Лопян бе направена първа копка за нова училищна столова.
В далечната 1979 година, за да реализират своето желание за учениците да бъде построена сграда, в която да се хранят, хората от селото построяват столова от сглобяеми панели. Амортизирана през годините тази сграда вече не е удобство нито за децата, нито за работещите в нея. Това забелязаха приятелите на училището – представители на Американската общност в България и веднага се заеха с реализирането на проект за нова сграда.
Нова, модерна и функционална е новата столова, която се състои от трапезария, кухня, сервизни и складови помещения, котелно за парно отопление. Съвременен дизайн и слънчевите колектори са нейна вече запазена марка.
Изграждането на това съоръжение е станало възможно чрез дарение от народа на Съединените американски щати към хората на България с подкрепа на Службата за сътрудничество в отбраната и посолството на САЩ в България.
Стойността на целия проект е 170 000 долара, а срокът за неговата реализация – до 15 септември тази година.
Гости на празника бяха инж. Богомил Георгиев – кмет на община Етрополе, г-жа Венета Гергова – зам.-кмет, г-жа Росица Христова – зам.-кмет, капитан II ранг Марк Имблум, много представители на Посолството на САЩ в България, жители на селото.
В своите приветствия инж. Георгиев и кап. Имблум изразиха задоволството си от резултатите на взаимната им работа и пожелаха успех на прекрасната инициатива.
Г-жа Манчева отправи благодарност към всички участници в процеса на подготовката и реализацията на проекта и подчерта огромната заслуга на всички американски приятели, които вече 9 години всеотдайно се грижат за децата.
Празникът завърши с изпълнения на вокалната група към училището, след което за децата бе организирано парти от аниматорите на „Wonder world”.
Текст и снимки:Даниела Петрова