Мисията ни е в България по покана на Министерството на външното министерство да наблюдаваме изборите по време на гласуването и след това. Това заявиха днес представители на Офиса за демократични институции и човешки права към ОССЕ на пресконференция.

Нашата служба е към ОССЕ в Европа, като сме специализирани в различни дейности и една от тях е да наблюдаваме изборния процес. Това заяви Миклош Харасти - ръководител на Мисията към ОССЕ/ОДИЧП.

Ние не идваме във вашата страна с предварителни настроения, очаквания или предварително формирани впечатления. Тук сме, за да наблюдаваме изборите по съответната методика, която е стандартизирана за Европа, каза той. Екипът е от 220 души, представители на 19 различни държави. Те ще бъдат равномерно разпределени в цялата страна.

Изборите ще се оценяват по отношение на законосъобразността им, националното и международното законодателство. Основните насоки при наблюдението са: спазването на правната рамка, включително при регистрирането на кандидатите, спазванията на изискванията за финансиране на партиите. Ще разгледаме средата, в която се провеждат предизборните кампании и агитации. Ще наблюдаваме и съответните държавни органи, които имат участие в изборния процес, както и медиите и как те отразяват кампаниите.

Ще бъде обърнато и специално внимание в изборния ден на преброяването и отчитането на бюлетините. Това е стандартна мисия или пълна мисия за наблюдение на изборите. Наблюдателите публично ще оповестят в доклад мнението и оценката си, който ще бъде публикуван.

От ОССЕ обявиха, че в деня след изборите ще е следващата им пресконференция, на която ще бъде казана и оценката им на изборите. Окончателният доклад ще излезе 8 седмици след изборите. Освен оценка, той ще съдържа и препоръки за провеждането на следващите избори.

Ролята ни е да наблюдаваме и да отчетем това, което сме видели, а не да не се намесваме в самите избори. Ние не се интересуваме от резултатите от изборите, а от самия изборен процес и доколко той е бил прозрачен, зави Миклош Харасти.

Наблюдателите ще присъстват на абсолютно всички заседания на ЦИК. Те ще наблюдават и как се разглеждат всички жалби и сигнали за нередности и на регионално ниво. Те отбелязаха, че са наясно с проблема с купуването на гласове и на цели изборни секции. Това обаче, по думите на Миклош Харасти, много трудно се доказва. Той призова хората, които имат информация за купуване и продаване на гласове, както и всякакви други нередности, да не търсят медиите, а да подадат официално сигнали и жалби към комисиите.

Начинът ни на работа е по-скоро статистически, все пак не присъстваме на всички места, ще разчитаме на заинтересованите страни да се възползват от механизма за подаване на жалби и сигнали, каза г-х Харсти. Той отново увери, че цялата информация, включително оценките и нередностите, ще бъдат изнесени в пресконференцията в деня след изборите. Стремежът, основният критерий на наблюдателите е да обхванат по-голяма част от страната, повечето региони, но нямат предварително набелязани "горещи точки".