След като благодари на всички свои симпатизанти и на всички българи, които са го подкрепили, Бойко Борисов заяви: "Глас народен, глас Божи" на предварително обявената пресконференция на партия ГЕРБ.

"Както и да гледам резултатите: 97 е повече от 84. Пак ги гледам: 97 е повече от 84. За трети път ги гледам: отново 97 е повече от 84", заяви той, визирайки резултатите от гласуването за парламентарните избори. Борисов не пропусна да отбележи, че някои други партии се поздравяват с победа на изборите, наместо неговата партия и започна да цитира статистика от изборните резултати по възраст, социално положение и региони. "97 е повече от 84 и това ме топли и ми е добре", каза той.

Това беше много важно, защото първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа през тези 4 години. Когато ГЕРБ бие и побеждава, побеждаваме и ПЕС, каза Бойко Борисов.

Той представи разпределение на гласувалите за ГЕРБ и Коалиция за България по образование: Висше образование - 36,4 за ГЕРБ, 24,7 за БСП. Основно образование 20,6 за ГЕРБ 30,6 за БСП. В по-ниско от основното образование категорично ни побеждават със 17% за нас, 40% за БСП. Борисов представи статистики и по етнически признак, и по признак населено място. Българите в чужбина, в САЩ, в Европа, в Русия, са едно към 4 - 5, в полза на ГЕРБ; само в Турция са повече за ДПС, каза Борисов. В чужбина 23 000 са гласували за ГЕРБ, 4000 за БСП. Тези хора не искат друга партия, освен ГЕРБ, каза Борисов.

Ако някой има морално право да управлява, това е първата по конституция политическа партия, заяви лидерът на ГЕРБ.

След като 4 години никой не успя да ни изпревари, нормалното е да се обадиш и да поздравиш победителя. А мен никой не ме поздрави, каза Борисов. По думите му доброто възпитание изисква да се обадиш и да поздравиш победителят на изборите, а не да търчиш по телевизиите и да обясняваш, че си морален победител. До този момент нито съм разговарял, нито съм пращал да се говори, нито съм се чувал с който и да е политически лидер. Австрийската фирма даде същите резултати, каквито и нашите социологически агенции, и ЦИК, каза Борисов. Той благодари на лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Това е партията, която 4 години, до последния ден, е изказала всичко най-лошо за нас. Това не попречи на един патриот, че в края на краищата, хората са гласували за ГЕРБ", каза Борисов.

За първи път в историята политическа партия, която е спечелила изборите, днес или утре ние ще пуснем жалба до Конституционния съд и ще искаме касиране на изборите. Причината е грубото показване на закона в деня за размисъл. Считам, че е най-добре да се направят нови избори. Най-добре е да се направят нови избори, за да знаят българите, че както ги подредят, така ще стане, заяви Бойко Борисов.

Първият въпрос е ще се явим ли в парламента? Когато президентът определи дата, ще се явим в парламента. Надявам се, конституционният съд също така да се произнесе по-бързо.

В конфигурацията, в която са четирите партии в парламента, не може да се направи стабилно правителство, каза Борисов. Според него е несериозно да се говори за програмно правителство. БСП твърди, че ще вдига данъците, ДПС казва, че няма да се вдигат, Атака са за национализация, БСП казват, че ще се строи "Белене", ДПС не иска, "Атака" е "за". По важните теми партиите БСП и ДПС и Атака са на различно мнение, заяви Борисов.

Искам от днес българите да знаят, че кризата, в която ще затъне България след година и половина, ако вземат голям заем, ще е такава, че всички ще се вайкат и ще се чудят какво стана. Ако Конституционният съд не се е произнесъл да бъдат касирани изборите, ще предложа правителство на малцинството, защото съм длъжен заради този над един милион българи, които са застанали зад нас. И тогава президентът ще даде мандат на следващата политическа сила, каза Борисов.

Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета, каза Борисов и уточни, че това ще стане в деня, в който той се закълне в парламента, заяви Борисов, а Цветанов потвърди думите му. Той заяви, че никога няма да се възползва от имунитета си. Той каза, че решението му ще трябва да отговаря на обществените очаквания. "В момента, в който се закълна като законно избран депутат от Благоевградски район, ще внеса искане за сваляне на моя имунитет, за да няма никакви спекулации и продължаване на това репресивно поведение спрямо мен и политическата партия. Във всичко, което съм правил, съм се водил само от интересите на държавата и българския избирател", каза Цветанов.

Господ ми е свидетел, че нищо общо нямаме с печатницата в Костинброд, заяви Борисов в отговор на журналистически въпрос. Цветанов потвърди, че никога не е виждал собственикът на печатницата в Костинброд и че партията му няма отношение към отпечатването на бюлетините. Ако има нови избори, ще забраня всеки, който по някакъв начин е свързан с ГЕРБ, да участва където и да било, в каквито и да е поръчки. Няма как протоколите да се печатат при кандидат за депутат, който е от БСП, а бюлетините - при някой, който аз не познавам, каза Борисов.

По думите на Борисов новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. "Нищо по-лошо няма да стане, от това, което е в момента през това време. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят", каза той.

По думите му всички социологически агенции показват, че хората предпочитат него пред Орешарски като премиер. "Победихме иконата на БСП в Пловдив - Стефан Данаилов категорично, и в София Сергей Станишев – категорично", каза Борисов.

Борисов заяви, че няма да коментира изказването на президента, че нови избори сега са най-лошият вариант за страната. Президентът е независима институция, има право на своето мнение, изразил го е. Аз много по-добре съзнавам и знам реалната ситуация в страната - това, че хората осъзнаха, че протести няма да доведат до по-високи заплати и доходи. Не говоря в един синхрон с никой. Всеки има право на своето мнение. Като става дума за ГЕРБ, мога да вземам най-тежки решения. В програмен кабинет няма да сложа моя заместник-председател, който изнесе изборите, каза Борисов.
 

Преди 4-5 години казах на Валери Симеонов, че ако ГЕРБ дойде на власт, Бургас- Александруполис няма да работи.