Пълна бъркотия може да настане на местните избори на 25 октомври заради часовника, притесняват се претенденти за кметски кресла. Точно тогава, през нощта в събота срещу неделя, местим стрелките с един час назад. Връщаме се от лятното в зимното - в астрономическото време.


Вотът тази есен и без това ще е най-сложният - съчетан и с референдум, а за капак ще трябва избирателят специално да се вторачва колко всъщност е часът.


На много места в България ще гласуват с цели 5 бюлетини - за кмет на община, за кмет на самото населено място, за общински съветници, за районни кметове плюс бюлетина за референдума. Така ще е на много места около София. Във Владая например ще дават вот за кмет на столицата, за кмет на район „Витоша", за техен си кмет на населеното място, за столични общински съветници и накрая ще задраскват „да" или „не" в бюлетината за всенародното допитване искаме ли електронно гласуване.


А за капак се стоварва избирателите навсякъде да не забравят да си превъртят часовниците, и то в правилната посока - назад. Ако се събудят и видят, че часовникът показва 6,00 ч., ще означава, че още е 5,00 ч.


По закон началото и краят на изборния ден са заковани. Ако се спази традицията, гласуването да започва в 6 и да приключва в 19 ч., може да се окаже, че ранобудници, забравили за смяната на лятното часово време, ще са пред избирателните секции още в 5 ч. Ще трябва да чакат цял час, докато наистина стане 6.


Но според работещи в секции за гласуване не са малко онези, които вдигат бурни скандали и при най-малко закъснение на отваряне. За най-големите заплеси обаче - тези, които цяла неделя не са разбрали, че часовникът вече е с един час назад, врътката е благосклонна. Тичайки да гласуват в последните минути и мислейки, че закъсняват, изведнъж ще разберат, че не е 19 без 5, а все още е 18 без 5.


В ЦИК вече се шегуват, че всъщност „работното време" на Местни избори `2015 може да се окаже в три варианта. От 6 до 19 ч. за преместилите правилно стрелките, от 5 до 18 ч. за останалите на лятното часово време и от 7 до 20 ч. за тези, които все не знаят кога накъде се върти часовникът и са го преместили с час напред, вместо с час назад.


Извън шегите обаче в ЦИК все пак са спокойни, защото смяната на лятното часово време със зимно е по-благоприятното местене - спи се на практика с час повече и в този случай според тях няма опасност от големи организационни щети. „Обратното щеше да е по-неприятно, защото все някъде щяха да се успят и да закъснеят", коментират от ЦИК.