Зъболекар ударник стигна до съда, защото не пускал пациент от стола, без да му извади два зъба. Макар и само по документи, пише Стандарт.

Районният съд в Панагюрище постанови глоба от 1000 лв. за стоматолога пенсионер П. И. Р., който работи на частна практика, след като го призна за виновен в извършване на документна измама. В резултат на нарушенията - вадене на зъби по документи, докторът получил от здравната каса неправомерно 381 лв. В рамките на 1 месец - от 2 април до 2 май 2012 г., той съставил фалшиви амбулаторни листове за фиктивни прегледи на няколко пациенти, всеки от които налагал вадене на по 2 зъба или общо 16.

По време на назначената от шефа на Районната здравна каса проверка в анкета с пациентите седем от тях декларирали, че не са посещавали кабинета на лекаря през цялата 2012 г., а графологичната експертиза по делото установила, че подписите на амбулаторните листове не са техни. В хода на разследването П. И. Р. се признал за виновен, дал подробни обяснения по случая и изказал съжаление. До приключване на съдебното следствие парите били възстановени.

Заради скромния размер на неправомерно получената сума съдът приел случая за маловажен, като отчел и факта, че макар да е извършил нарушение, с работата като стоматолог в селото П. И. Р. искал да помогне на обществото. Той бил освободен от наказателна отговорност и отнесъл само 1000 лв. глоба, както и още 129 лв. за разноски по делото.