Най-мащабната обществена инициатива, която се реализира в България, се подкрепя твърдо и от колектива и учениците на ОУ „Хр. Ботев“ с. Лопян. За втора поредна година участваме в кампанията, убедени в необходимостта да опазваме чистотата навсякъде около нас.
Първите участници в инициативата бяха децата от детската градина към училището – в открито занятие пред родителите, под ръководството на г-жа Маргарита Василева те представиха музикално-театралната пиеса „Кой е по-важен?”.  Децата-герои „огън, вода, земя и въздух” спориха помежду си, рецитираха, играха и пяха.
В състезание заедно с деца от други детските градини в община Етрополе показаха колко добре са усвоили разделното събиране на отпадъци и получиха страхотни подаръци.
Третокласниците на г-жа Мария Фердинандова поздравиха своите приятели от училище – рецитираха, драматизираха и пяха, уверени в мотото на празника „Учениците труда обичат, на помощ първи се притичат!”.
С общи усилия успяхме да превърнем  района около училището ни в едно по-приятно място! Помогнахме на селото ни да стане по-чисто и подредено.
Апелираме към всички  граждани на България  : „Нека, след като почистихме България за един ден, да я пазим всички всеки ден !“
Текста и снимките получихме по електронната поща на сайта.