Финансовата криза най-бързо и неприятно се отразява върху социалната сфера  образование и здравеопазване. В такива времена да се привлекат средства за ремонт на болница или училище, е цяло чудо.


В Етрополе обаче има един учителски колектив, който може да се гордее, че за последните няколко години по различни програми е успял да усвои около 1,5 млн. лева.
СОУ "Христо Ясенов" в Етрополе обучава 803 деца от 1-ви до 12-и клас. Въпреки че е строено през 60-те години на миналия век, училището изглежда като току-що получило акт 16. Сменена дограма, измазани стени, нов басейн, напълно оборудвани кабинети и... система за наблюдение и контрол.


"Етрополе е възрожденски град и този дух все още е жив. Всички тук се гордеем с училището и даваме всичко от себе си то да се развива. Хората с удоволствие водят децата." Това споделя директорката на училището Светла Вълова. Тя с усмивка  признава, че е дошла преди много години в Етрополе да работи като счетоводителка, но се озовала в класната стая с дневник в ръка и учебник по математика. От 2000 г. е директор и ръководи около 70 души учителски състав.


"Винаги разбираме положението на държавата и това, че има недостиг на средства. Затова и започнахме да кандидатстваме по различни програми. Важно е веднъж да минеш по този път. След това нещата стават все по-лесни, а средствата идват бързо", споделя Вълова.


А като се виждат резултатите, и усилието не тежи - от години в училището няма никакво текучество, въпреки че учителите масово се включват и в писането на проекти в извънработно време.


Освен че е огромно и спретнато, СОУ "Христо Ясенов" има и друга слава. В него се учат и 100-те възпитаници от школата на Христо Стоичков от цялата страна, които са на пълен пансион. "Децата са изключително старателни. И няма как да е друго. Стоичков ги държи много изкъсо. Като дойде в училище, ги привиква да му носят бележниците. Като види, че някое има по-лоши оценки, го наказва да не играе през уикенда. А за децата това е страшно"-разказва директорката.


Условията в училището могат да служат като еталон за мнозинството учебни заведения у нас. Освен знания, децата от 1-ви до 7-и клас получават безплатен обяд. По-големите плащат минимални цени. Средствата се отпускат от общината в Етрополе. В момента вървят и технически изпитания на огромен плувен басейн. Учебните кабинети са обзаведени с компютри, модулни маси и приспособления, за които може да завиждат голяма част от училищата в България.


Учителите са горди и с това, че езиковото им обучение по английски език е на много високо ниво. Доказано е с опита на Димитър Евтимов - един от възпитаниците на Стоичков, подписал договор с английския футболен отбор "Нотингам" за вратар на младежите. "Момчето дойде и лично ни благодари, че сме го подготвили много добре по английски и без проблеми се оправял в Англия, а местните се шегували, че е поданик на кралицата", споделя Вълова.
Директорката е изключително горда, че са успели да осъществят проект за повишаване на енергийната ефективност на сградата за 822 960 лв., реализиран чрез оперативната програма "Регионално развитие". Съфинансирането, осигурено от общината, е в размер на 123 444 лв.


Училището работи и по проект "Включващо обучение". Целта му е да се осигури равен достъп до образование на деца с психически проблеми, като се оборудва ресурсен кабинет с необходимите материали, техника и апаратура. По този проект са назначени психолог и ресурсен учител. Най-големите - от 9 до 12 клас, участват в проект за училищно партньорство с ученици от френския град Оксер.
"Когато изпратихме покана до училището в Оксер, се оказа, че френските семейства не искат да пускат децата си в България. Стана ми много неприятно, но след това се сприятелихме и сега децата са неразделни", споделя Вълова.
И на финала на срещата ни повтаря рецептата за успеха на СОУ "Христо Ясенов" - без добър и весел колектив, какъвто е техният, нищо не може да постигне.
Автор: Диян Николов – в-к Труд