„Вече дадох показания по официално формираното разследване във връзка със сигнала, който беше адресиран до мен и който връчих на главния прокурор Сотир Цацаров. Съвсем закономерно е да снемат свидетелски показания от мен. Вчера чух, че г-н Цветан Цветанов е коментирал, че и аз ще бъда разпитван.

Разликата е, че мен ме разпитват като подател на сигнала, а него в качеството му на министър на вътрешните работи, който по Закона за МВР и по Закона за СРС-та - СДОТО му е пряко подчинено звено и лично отговаря за него. Как е използван този инструмент на държавата и ако има нарушения, то той трябва да носи наказателна отговорност“, категоричен бе Станишев на излизане от Специализираната прокуратура, където днес бе разпитван за внесения от него сигнал за нерегламентирано подслушване, предаде репортер на novini.bg.

Той припомни, че прокуратурата вече е повдигнала 4 досъдебни производства на служители от СДОТО и 2/3 от този сигнал е достоверен според магистратите. „Те ясно заявиха, че техниката е използвана неправомерно, колата е трябвало да се намира в гараж, а тя е влизала и излизала, когато си поиска, както и това, че са се опитали да заблудят прокуратурата и да заличат информация, използвайки отвертка. Важно е кой е поръчителят на всичко това. Не вярвам, че 4-ма служители от СДОТО ще си правят часпром“, каза още той.

По думите му в момента прокуратурата прави опит да възстанови заличената информация, тогава ще се разберем кой стои зад всичко това. „Тъй като ситуацията е безпрецедентна в държавата, в последните години подслушванията нарастнаха неимоверно много като брой. Огромният бюджет е отделен за подслушвания, а се оказа, че само 5 % влизат в съда и са годни за използване. Много скандали през последните години имаше около СРС-та“, заяви лидерът на БСП.

МВР беше превърната в частна структура на една политическа клика. Г-н Бойко Борисов даваше гаранции за Мирослав Найденов и Симеон Дянков, но тези гаранции са напразни. Той уточни, че е получил документите в запечатен плик и не пожела да отговори кой му е изпратил тези документи.

Станишев заяви, че МВР обслужва интересите на Цветанов и до ден днешен вътрешното министерство обслужва интересите на Цветан Цветанов.