Лидерът на БСП Сергей Станишев отхвърли твърденията на Цветан Цветанов, че промените в МВР са политическа чистка, предаде БНТ.

В Брюксел Станишев обяви, че действията на прокуратурата по разследването на обвиненията в подслушване и на незаконните бюлетини са принципни. Той беше помолен да коментира намерението на евродепутатите от ЕНП, да изпратят писмен въпрос до Европейската комисия – дали преместването на ГДБОП в ДАНС е уместно? Станишев обясни, че не се притеснява от това, тъй като по този начин се осъществява изначалният замисъл на Закона за ДАНС. Според Станишев - тези промени са част от нормализирането, от което България има нужда. Той допълни, че 4 години в службата е имало полицейщина, която трябва да спре.

Станишев приветства работата на прокуратурата, която според него върши делата си принципно. Той каза още, че трябва да се проведе докрай разследването на обвиненията за незаконно подслушване и да стане ясно, кой ги е поръчвал. Трябва да стане ясно и кой е поръчвал отпечатването на допълнителни бюлетини. Що се отнася до промените в МВР, Станишев каза, че новият министър Цветлин Йовчев познава работата в министерството много по-добре от Цветанов, който само „е носил чантите на Бойко Борисов”.

Станишев е в Брюксел, за да подготви посещение на премиера Пламен Орешарски. Според лидерът на европейските социалисти е важно новият министър-председател да разговаря с председателя на ЕК – Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет – Херман ван Ромпой.