Допуснати са слабости в организацията на случайния подбор на разпределяне на делата.

Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на представяне на резултатите на извършената тематична проверка от Инспектората на ВКП в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, на пресконференция. Това беше проверка на разпределянето на случаен принцип на делата и досъдебните производства, каза Славка Славова от Инспектората на Върховната касационна прокуратура и Отдел „Административен”. Проверката обхваща периода от 2009 година до 7 март 2013 г. Проверени са всички дела. Колегите се справиха много добре и извършиха доста задълбочена проверка, разкри тя.

Нарушенията са най-вече, че отказите са били извършвани по усмотрение на оператора на програмата, която разпределя делата на случаен принцип. Това каза Емил Владимиров, ръководител сектор „Унифицирана информационна система”. Това е недопустимо. Има случаи в които делото е разпределено и 14 секунди по-късно следователят вече е отказал да работи по това дело. Другите нарушения са причините за отказ от разглеждането на делата. Няма реални мотиви и са писани неща като-Много дела наведнъж за ЧНГ; предстояща отпуска; много дела и тн. Имам чувството, че операторът се е забавлявал по време на работа, каза един от проверяващите, допълни още той.

Ето едно нарушение на 2.7.2010 година. Когато стартира програмата, системния администратор е направил, така че да промени работата на програмата. Преди разпределяне на дело се слагат проценти на определени следователи и по този начин тези дела няма как да попаднат при въпросните следователи. След разпределянето на делата процентите на следователите се възстановяват и програмата заработва отново. Казано с две думи, системните администратори са изтривали дадени следователи, когато са се разпределяли дадени дела, а впоследствие са възстановявали правилната работа на програмата за случаен подбор, разкриха от прокуратурата. Основно е работил един системен оператор, другия го е замествал. Нейното име е Росица Найденова. Има и писмено обяснение от нейна страна. Ние не можем да приемем тези обяснения. Тя била говорила с други колеги и те били правили така. Това е несериозно, каза още Владимиров.

Допуснати са глупаво мотивирани нарушения, заяви Николай Кокинов, градски прокурор на София. Тепърва ще разследваме системните оператори и ще проверяваме тяхната дейност. Не мога да кажа, че въпросните оператори са извършвали тези нарушения, помолени от определени следователи, обясни той. Ние не можем да избираме момента по кои дела да работим, заяви Борислав Сарафов, коментирайки разследването срещу Станимир Флоров и вчерашния разпит на Цветан Цветанов. Върху делото тежи класифицирана тайна и не искам да коментирам. За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако има доказателства и данни, нищо не може да ни спре да повдигнем обвинения срещу Цветан Цветанов, каза още Сарафов. Към този момент такива липсват. Проверки и ревизии се правят планово и тематично. Днес по-късно ще разпитваме и Сергей Станишев.

Ще си свършим работата, работим по всеки един сигнал, има достатъчно смелост и решимост да работим съобразно закона и събраните доказателства, посочи Сарафов. В коментар на думите, че е имало тайни общества сред съдебната система, Борислав Сарафов каза: По време на своя разпит свидетелят Цветанов не посочи да са налице данни за тайни общества в съдебната система, не посочи да са налице безобразия на разследващия екип. Такива данни не са предоставени и от МВР, завърши Сарафов.