500 лева е глобата за неспазване на срока


Днес изтича крайният срок за подаване на годишни данъчни декларации за доходите на физически през 2011 г. и за плащане на дължимия данък. До днес справка в НАП трябва да представят и предприятията, които са изплатили възнаграждения по граждански договори. Срокът беше удължен с два дни, заради официалните празници в края на месеца.


Доходите си трябва да декларират хората, които са получили наеми, рента или аренда, суми за ползване на земеделска земя, доброволно пенсионно или здравно осигуряване.


Тези, които са били на трудов договор, но са останали без работа през миналата година, са освободени от задължението да подават годишна данъчна декларация. Този път данъчни декларации не са длъжни да подават и хората, които са получавали доходи по повече от един трудов договор, но данъкът е бил авансово удържан.


Традиционно освободени от задължението да подават данъчни декларации са тези, които имат доходи само от трудови правоотношения.


500 лв. е глобата за всеки, който трябва да подаде данъчна декларация, но не го направи навреме. За второ нарушение, санкцията е двойна - 1000 лв. Толкова е и глобата, ако човек посочи невярна информация в данъчната си декларация.
Бланката с приложенията може да бъде изтеглена от интернет страницата на НАП. Тя може да бъде подадена в офис на агенцията по постоянен адрес, да бъде изпратена по пощата с обратна разписка или през интернет с електронен подпис.


Плащането може да стане по банков път или през интернет. При подаването на декларацията по електронен път се ползва 5% отстъпка при внасяне на пълния размер от данъка.