Служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров непрекъснато живее с мисълта, че е слушан и наблюдаван, призна той в коментар на скандала с подслушванията в БТВ. „Така съм по-амбициран да се справя добре," обясни Петров.

Иначе министърът определи изтеклите разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов като нещо „грозно и мръсно, което вади на показ низки страсти". „Ако е свързано със сигурността на гражданите - добре, но ако е свързано с нечисти сметки и развитие в кариерата, е изключително грозно," коментира професорът. Според него никой от замесените в скандала не може да извлече полза от него.

Проф. Николай Петров е категоричен, че продължаването на работата на служебния кабинет не е добър сценарий за България. Той изрази надежда след изборите на 12 май да бъде съставен кабинет, за да не се стигне до нов предсрочен вот.

„Аз не съм политик, а експерт. Мандатът на служебното правителство е кратък и се опитваме да свършим нещо полезно.

„Като министър ще подредя много неща, но те няма да са много видими. Стартираме стратегията за развитие на здравеопазването 2014-2020 г. Ще влязат много пари в психичното здраве, Спешната помощ, диагностично свързаното лечение. Дано следващите кабинети си подредят нещата и усвоят парите," надява се проф. Николай Петров.

По думите му, спешни решения са необходими за конкурси за директори на болници, лекарите в доболничната помощ и прогнозните лимити за болниците.

Той увери, че след като излезе от политиката, няма да прави коментари и разкрития за системата, защото това би било непрофесионално. Иначе той призна, че в момента се ядосва на резултатите от проверки в Спешни центрове, ин витро центрове и обществени поръчки.

Проф. Николай Петров призна, че като министър му липсват работата, колегите, звуците на мониторите в залата.

Анестезиологът разказа, че никога не е губил пациент на операционната маса, и обясни, че понякога хората чуват какво се случва по време на операция заради дозата на упойката. „Работата на анестезиолога е да приспи болния, събуждането е божа работа," пошегува се той.

Проф. Николай Петров си спомни и първата си анестезия. „Не беше съвсем успешна, не беше като по учебник и се наложи лекарят, който ме обучаваше, да ми помогне. В реална обстановка е нормално това да се случи. В живота има изненади и човек трябва да е готов за тях," посочи в заключение министърът.