Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка към създаването на обединена Европа.


На фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, през 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“, припомня БГНЕС.
Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден.


Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.


В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.
Оттогава 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.


На 9 май руснаците и народите на бившия Съветски съюз отбелязват Деня на победата след победния завършек на Великата отечествена война през 1945 г.
Годишнината от края на Втората световна война (1939–1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция като Ден на победата.
На 8 май 1945 г. Германия подписва пакт за безусловна капитулация със Съюзническите сили.


Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута.


Представяме програмата за честванията в Етрополе на 9 май 2013 година:
09.05.2013 г. /четвъртък/:
11:00 часа – Поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.
11:15 часа – Тържествена среща-събрание с ветераните от войните.
В Клуба на инвалида


18:00 часа – Празничен концерт, с участието на квартет „.Армейска песен” към Националната гвардейска част, Младежки духов оркестър гр. Етрополе и  самодейни състави към НЧ „Т. Пеев-1871”.
На Централния площад, а при неподходящо време - в големия салон на НЧ „Т. Пеев-1871”