Днешното тържество, посветено на 9 май, започна от 17:00 часа на Централния площад с военни маршове в изпълнение на Младежката духова музика.
След това паметникът на загиналите във войните етрополци беше отрупан с венци и букети цвета от Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе, Марин Маринов -председател на Общински съвет Етрополе, Местна коалиция "Етрополе", Общински съвет на БСП - гр.Етрополе, РПК - гр.Етрополе, Съюз на ветераните от войните, Общински съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Алианс български командоси, СОУ "Хр.Ясенов", ОУ "Хр.Ботев" - гр.Етрополе и др.
След това празничната програма продължи с концерт в Малкия салон на НЧ"Тодор Пеев-1871". Приветствие към присъстващите отправи Марин Маринов-председател на Общински съвет Етрополе, който припомни детайли от събитията в онези страшни години преди повече от 70 години. Както и моменти от историята по осъществяването на днешната обединена Европа. Със ставане на крака присъстващите изслушаха на запис с изпълнението на "Ода на радостта" - химна на обединена Европа. 
Концертната програма започнаха ученици от СОУ "Хр.Ясенов", в чиято програма намери отражение почитта към героизма на загиналите за свободата на народите от Европа и голямото богатството на изучаваните от тях езици, които ни правят сплотени граждани на Стария континент.
Със своите руски и български песни трио "Романтика" и  ВГ "Ретротон" създадоха празничното настроение в залата.
В края на концерта за изпълнителите беше поднесена красива кошница с цветя от името на Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе и Марин Маринов -председател на Общинския съвет.
Водещ на програмата беше Иван Чиков.