Ден на Победата: 


 


Цената на Берлинската операция е 352 хиляди убити съветски войници
 
Войната привидно винаги избухва внезапно, макар поколение по-късно за историците тя изглежда неизбежна. През 1941 г. започва най-страшната за Русия Велика Отечествена война и то само 20 г. след опустошителната Гражданска война. Нацистите са спрени, отхвърлени и гонени до Берлин с цената на неизбежните огромни жертви.
В заключителната Берлинска операция през април 1945 г. Червената армия концентрира над 2,5 млн войници и офицери, 6250 танка и самоходни оръдия, 7500 самолета. Загубите са огромни, но залогът е Победата – по официални данни за денонощие Червената армия е губила по 15 хиляди войници и офицери, равни на повече от една плътна дивизия. Общо в Берлинската операция съветските войски са загубили 352 хиляди души.
По време на операцията в прилежащите германски градове са въведени танкове в бойния ред на пехотата, които не са могли свободно да маневрират и са ставали удобна мишена за противотанковите средства на хитлеристите. Залогът е спасяване на много повече пехотинци. За две седмици боеве Червената армия губи една трета от участващите в Берлинската операция танкове и самоходни артилерийски установки – 1997 броя. Загубени са и 2108 оръдия и минохвъргачки, 917 самолета.
В резултат на операцията съветските войски напълно разгромяват 70 пехотни, 12 танкови и 11 моторизирани дивизии, взети са в плен 480 хиляди души.


На 9 май 1945 г. в Москва каца самолет Ли-2, донася акта за капитулация на фашистка Германия.
На 24 юни на Червения площад в Москва е проведен Парадът на Победата: командвал парада маршал Константин Рокосовски, приел парада маршал Жуков.
На парада с тържествен марш преминали сборни полкове от фронтовете – Карелски, Ленинградски, 1-и Прибалтийски, четирите Белоруски и четирите Украински фронта, сборен полк от Военноморския флот.
В състав на полк към 1-и Белоруски фронт в специална колона преминали представители на Полската Войска. Пред сборните полкове на фронтовете крачели командващи фронтове и армии, Герои на Съветския съюз носели знамената на прославени части и съединения.
Парадът завършил с марш на 200 знаменосци, хвърлили знамената на победените германски войски в подножието на Мавзолея. Всички участници приели като клетва, че „Нищо не е забравено, никой не е забравен”. Времето обаче си прави шеги с хората. Сега три държавици от Балтика се срамуват от участието си в антихитлеристката коалиция и почитат помагачите на хитлерова Германия. Полша също не се гордее много с участието си.


Ден на Европа


Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.


Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.


Институциите на ЕС честват Деня на Европа


За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС ще отворят своите врати за обществеността в Брюксел и Страсбург. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.


Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.


В Етрополе този ден ще бъде отбелязан по подобаващ се нвачин. Отново напомняме Програмата на честванията:
 
17:00 часа – Изпълнения на Младежки духов оркестър-гр. Етрополе;
Място: Централен площад
17:15 часа – Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци;
Място: Паметник на загиналите във войните
17:30 часа – Празнична програма, с участието на СОУ „Христо Ясенов“-гр. Етрополе и самодейни колективи при НЧ „Тодор Пеев-1871“. Място: Малък салон на НЧ „Т. Пеев“
"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност".
С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.
Днес тези думи се считат за първата стъпка към Европейския съюз.


 Нищо не е забравено, никой не е забравен!