Вчера кандидатът за народен представител от Коалиция за България в 26 МИР Анна Тодорова се срещна с млади майки от Община Ботевград. Разговорът протече в приятелска атмосфера. Обсъдени бяха проблемите на младите родители в страната.  


Анна Тодорова е един от инициаторите на протестите на майките срещу кабинета „Борисов” „Исканията на протестите тогава бяха свързани с факта,  че правителството категорично отказа да обвърже майчинството с минималната заплата, с което на практика обрече децата ни да се раждат бедни. Прагът на бедността в България  е 241 лв , а майчинството – 240 лв. Другото, за което се борехме, беше увеличаването на детските от 35 на 50 лева, както и премахването на критерия за отпускане на детски според доходите на родителите, тъй като парите са за децата на България, а не за родителите”, каза Тодорова пред майките. Тя сподели с  тях, че участниците в протеста са били приети в Парламента от всички партии, с изключение на управляващите. „Когато тази среща бе осъществена, останах възмутена от наглостта им. Управляващите бяха изпратили експерти, които започнаха да ни убеждават, че нашите искания не могат да се осъществят, защото държавата няма пари. В същото време те, управляващите, дават толкова много пари за подслушване. Смятам, че 400 милиона лева са напълно достатъчни за една реформа в социалната сфера”, добави кандидатът за народен представител в 26 МИР и продължи по темата: „Младите хора са едни от най-потърпевшите от това управление – 30 % младежка безработица, липса на демографска политика, с  такава раждаемост сме били в следвоенна България, а това е проблем от национално значение, защото се топим като нация. Децата се нуждаят от грижи, а не от управленска немощ  и страх, както досега. Младите семейства отказват да имат повече от едно дете, защото нямат средства за отглеждането им. При такъв сериозен демографски срив, би трябвало да се насърчава раждаемостта, а не да й се пречи.”.


На срещата присъстваше и майка с близнаци, които са заченати по метода ин витро. Тя сподели колко скъпа и продължителна е процедурата , а финансирането от страна на държавата е минимално. „Още по-възмутителното е, че в България близнаците се третират като дете и половина”, каза майката.


Присъстващите майки се поинтересуваха от това кой и как може да защити правата им, какво може да се направи относно майките с по-малко трудов стаж, каква помощ може да се осигури за първокласниците, тъй като тази в момента е крайно недостатъчна. От своя страна Анна Тодорова очерта няколко основни ангажимента, който Коалиция за България ще изпълни, а именно: обвързване на минималната заплата с майчинството; увеличаване на детските надбавки от 35 на 50 лева; намаляване на периода за изчисляване на майчинството; отпускане на еднократна помощ на всеки първокласник с размера на минималната работна заплата.
Анна Тодорова информира майките, че в Програмата на Коалиция за България са предвидени и други мерки за преодоляване на демографския проблем.


Това, около което се обединиха младите майки, бe, че децата им не ядът асфалт или детски съоръжения, градините ще останат празни, ако не се въведе адекватна национална политика, и то незабавно.


Председателката на Младежкото обединение на БСП в Ботевград  Кристина Йотова благодари на майките, които се отзоваха на поканата, и им обеща , че периодично ще организира срещи за дебатиране на актуални проблеми, съпътстващи ежедневието на младите родители.