350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд, и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак, съобщиха от Главната прокуратура.

Освен тях, в печатницата са намерени и четири палети технологичен брак, които са в съвсем друго състояние – смачкани, скъсани и с размазано мастило, каквито бяха описани от служителите на компанията „Мултипринт” по-рано сутринта, предаде bTV.

Прокуратурата обаче потвърди формулировката на съобщението си от вчера – намерените вчера палети са били опаковани в найлони и готови за изнасяне.

Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне в понеделник.

Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ). Иззети са всички видеозаписи от печатницата.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Марин Райков.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев каза, че прокуратурата е подала малко информация за откритите вчера бюлетини извън държавната поръчка в печатницата в Костинброд.

Премиерът Марин Райков пък запита ЦИК дали е спазено предизборното мълчание в събота, тъй като според него има нарушение на закона. Райков определин политическите реакции в събота относно случая в Костинброд като истерични. „Нашите действия бяха насочени към това да не допуснем повод за сценарий за злоупотреба с тези бюлетини. На всички трябва да е ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за подобна злоупотреба”, обясни премиерът Марин Райков.
 

Той отбеляза, че въпросните бюлетини нямат необходимите два печата, което ги прави невалидни и те не могат да участват в манипулации на изборния вот.

В събота от прокуратурата обявиха, че 350 000 отпечатани и готови за експедиция нелегални бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори са открити в печатница "Мултипринт" в Костинброд.

От прокуратурата съобщиха, че след получен сигнал от партия и извършена спешна проверка от органите на ДАНС, Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. МВР също е участвало в акцията, става ясно от съобщение на ведомството. Разследването продължава и заради изборите на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.