Следващият български кабинет с мандата на БСП най-вероятно ще бъде избран с тайно гласуване. До тази позиция са се сближили водачите на трите парламентарни сили без ГЕРБ.

И тримата лидери са много внимателни в изказванията си, да не би изпусната дума да взриви крехкото доверие помежду им. Те предпазливо търсят всяка тясна пътека на общите им усилия да изведат държавата от кризата, пише „Преса“. „Мерим всяка дума, защото може да има сериозни последствия“, призна член на ръководството на ДПС.

Сергей Станишев заяви, че предпочита гласуването да е явно, но ако ДПС и „Атака“ приемат вотът да е таен, ще се съгласи. „Атака“ не отхвърля варианта за тайно гласуване и ще го обсъжда в парламентарната си група. Лютви Местан обяви, че новият вот е проверен в предишни парламенти и е легитимен.

И тримата лидери на БСП, ДПС и „Атака“ са подложени на такова изпитание, на каквото нито един лидер досега не е бил подложен. И тримата са притеснени да не бъдат обвинени в задкулисни договори и затова внимават в изказите си. И тримата обещават, че преговорите ще се водят прозрачно – пред медиите и пред обществото.