От "Има такъв народ" ще подкрепят Румен Радев за втори президентски мандат


Ние направихме всичко възможно протестните партии да подкрепят нашето правителство. Утре няма да предлагаме проектокабинет за гласуване в парламента. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, след като партиите от протеста "Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха категорични, че няма да подкрепят проектокабинета на ИТН. 


"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" се отказаха да подкрепят правителство на "Има такъв народ". Заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава следното: протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ е останало в миналото, а в настоящето има политически и всякакви амбиции, лицемерие, лъжи и игри - абсолютно неприемливи за мен и моите колеги. Затова утре ще се случи следното: изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото бяхме заявили, че без подкрепата на партиите на протеста няма да предлагаме кабинет", обясни Трифонов.


"Това категорично означава, че скоро България ще гласува на нови избори, защото ИТН няма да подкрепи "нито партиите на статуквото, нито ДБ, нито "Изправи се БГ! Ние идваме!", подчерта Трифонов.


По думите му има вероятност "при следващите две възможности ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, БСП, ДПС и да управляват заедно, както го правеха до неотдавна".


Той посочи и че ИТН ще подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат.


"Той най-много изпълва представата ни за президент. Надяваме се с нашата подкрепа той да спечели още на първи тур", каза лидерът на ИТН.


Първо "Изправи се БГ! Ние идваме!" подчертаха, че не просто ще откажат подкрепа на първата политическа сила, но и ще гласуват "против" в парламента.


Ден по-късно от "Демократична България" също заявиха, че няма да подкрепят правителството на "Има такъв народ". Един от аргументите на ДБ е, че "промяна с ДПС през задния ход, не може да се направи, че може да се прави само от хора, на които може да се има доверие".


От БСП пък поставиха ултиматум на ИТН - за да подкрепят проектокабинета, трябва ИТН да оттегли кандидатурата на Петър Илиев.