Петима ботевградчани ще участват в Националния поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Той започва на 26 май и ще завърши на 2 юни. Това съобщи Момчил Пенев, ръководител на групата. Тази вечер той представи изложбата „Ботевградските скаути по пътя на Ботевата чета”, Експозицията е подредена в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград и е част от програмата, посветена на европейската инициатива „Нощ на музеите”. Тя съдържа снимки и награди на участниците в традиционния поход. Изложбата проследява организацията и провеждането на инициативата, както и вечерите на запознанства на нашите скаути с участници от други населени места в страната. Снимките са от личния архив на Момчил Пенев. Той не е прекъсвал участието си в похода от 1989 год. до момента. Ето какво разказа Момчил Пенев за ботевградското участие в националната инициатива:
„Като ученик в гимназията също съм участвал в похода. Тогава беше сформирана и група от Техникума. През 1989 година, след казармата, се завърнах като млад помощник на Ицо Чолаков в гимназията. Преди посочената година участвахме под ръководството на г-н Караджов, лека му пръст. След това Чолаков пое похода. Участваше и Радко Джамбазов с група от Техникума. Моновски също се включи. През 1991 година се прекрати участието на ботевградските училища, т.е. името на Ботевград изчезна от похода. От 1992 до 1996 год. заедно с ботевградски деца участвахме, но от името на езиковата гимназия в Правец. Гетко Гечев беше ръководител, а аз – водач. В края на 1996 година създадохме скаутската организация в Ботевград. През следващата година сборен отряд от скаути в страната, по-голяма част от Силистра, няколко скаути от Плевен, София и Ботевград, участвахме в националния поход. През 1999 година скаутите от Силистра се отказаха, тъй като пътят им е доста дълъг и им бяха необходими повече средства. От 2000 год. до момента Ботевград участва самостоятелно в похода. Имали сме слаби години, с по 2-3-ма човека, но сме имали и силни – с 20-25 човека. От 2001 до 2006 година си помагахме с ученици от ОУ „Васил Левски” – Враца. Тогава използвахме техния транспорт. Ние пък успяхме да привлечем много деца от това училище към скаутската организация във Враца. Имаме и съвместни участия в похода с Младежкото туристическо дружество, което преустанови дейността си в Ботевград.”.
От 1995-1996 година Момчил Пенев влиза в ръководството на похода. „Походът се ръководи от двама коменданти отзад и от двама водачи. Бил съм и на двете места. Миналата година дългогодишният водач Лило Лилов имаше здравословни проблеми и ме поканиха за водач на похода. Тази година той се завръща, а аз ще бъда втори водач”, сподели още Момчил Пенев. Той благодари на общинското ръководство и Общинския съвет за отпуснатата финансова помощ, която ще покрие разходите по участието на петимата ботевградчани в похода.