667 236,99 лв. под формата на дарения са получили общо участвалите в изборите 38 партии, 7 коалиции и 3 инициативни комитета, сочи справка в регистъра към Сметната палата, пише в. 24 часа.

За предизборната кампания са направени общо 676 дарения, като само едно от тях е нематериално. То е за изработването на видеоклипа на Партията на българските жени на Весела Драганова - авторът Валери Гаганелов го направил без пари, иначе стойността му е 100 лв. 763 души са предоставили безвъзмездно на партиите за кампанията свое движимо и недвижимо имущество и услуги. От тях 31 са дали за ползване офиси и други помещения. Дарения в максимално допустимия размер - 10 хиляди лева, направили 22-ма души. 8 пък са дали суми на стойност между 9000 и 10 хил. лв. 10 души са дарили най-големите суми на коалицията ДСБ-БДФ, половината от тях са от Благоевград. Сред далите максимума за Иван Костов е и някогашният шеф на икономическата комисия в НС Никола Николов, а парите му са от дивиденти.

Шестима са дали по 10 хил. лв. на коалиция "ГОРДА България" на Слави Бинев . Сред тях е съпругата му Мария, която е дала лични средства. Две от максималните дарения са за "България на гражданите" на Меглена Кунева . Трима са дарили максимума на партията на бившия военен министър Николай Цонев. И в тази кампания от ГЕРБ не са взели нито едно дарение. За "Атака" също няма данни за приемани дарения. Нито пък за ДПС. Хората на Лютви Местан обаче са ползвали за агитацията най-много безвъзмездно предоставени лични коли на членове и симпатизанти. 186 души пък са дали пари за кампанията на Коалиция за България, средно са заделяли по 300 лв. Дарявали са и някои от кандидат-депутатите на левицата.