Мнозинството от ГЕРБ в ЦИК очевидно не си е взело никаква забележка след президентските избори, съобщи на пресконференция Мая Манолова от БСП.

Манолова съобщи, че е крайно разочарована от обясненията на Бисер Троянов относно отказа на ЦИК да публикува кода за достъп до софтуера за преброяване на гласувалите на изборите на 12 май.

Социалистката изрази своето недоволство и относно отношението към хората с увреждания, за които днес изтича срока, в който те могат да заявят желанието си да гласуват в мобилна урна. По думите й, по този начин се ограничава правото на хората да дадат своя вот. Манолова поясни, че от ЦИК не са провели информационна кампания  за хората с увреждания.

Мая Манолова съобщи, че членове на ГЕРБ в СИК - овете имитирали подписите на така нар. мъртви души. Бившата червена депутатка информира, че в БСП има сигнал, че се готви смяната на цели чували с гласовете на избирателите.

"Изключително притеснителен е процесът на овладяване на ръководствата в изборната администрация", поясни Манолова.

Тя съобщи, че ако няма промени, в БСП се обмисля една крайна стъпка, при която социалистите да отзоват своите представители в ЦИК и РИК - овете. "Нямаме никакво доверие на изборна администрация на ЦИК, в която доминира ГЕРБ", каза Манолова.

Жельо Бойчев също припомни разнасянето на чувалите на предните избори. "Няма да допуснем никой от ГЕРБ да манипулира изборите", каза още той.

"Нито една политическа сила не може да върви срещу волята на хората", заключи Мая Манолова.