Към този момент нямаме яснота какво точно съдържа планът "Орешарски". Въпреки това всички знаем, че държавата е в тежко положение. Трябва много работа и то внимателна работа.

Това каза пред камерите на TV7 икономистът Кольо Парамов. Той заедно с колегите си Емил Хърсев и Владимир Каролев предстоящите стъпки и мерки, които трябва да предприеме новото правителство в икономиката.  Днешният мораториум за цената на тока е интересно нещо, но някой ще трябва да плати разликите, каза още Парамов. Най-важната задача на новото правителство ще е да запази валутния борд. Абсурдно е да се прави първична национализация по начина, по който от "Атака" предлагат. То е несъвместимо и с поети ангажименти към ЕС и всичко, което сме направили досега. Друг е въпросът, че вътрешните органи не работеха добре и затова монополите се разпростряха до крайност, добави Парамов.

Според Емил Хърсев програмният кабинет трябва да предприеме три незабавни мерки. Това са свобода за бизнеса, намаляване на администрацията и закони срещу монополите. Мога да ви уверя, че когато бизнесът е оставен на спокойствие той заработва и почва да произвежда много бързо, категоричен беше Хърсев. В Народното събрание не трябва да се разглеждат цените на нищо. Има нужда и от административна реформа. БДЖ също подлежи на сериозна работа. По отношение на предлаганите диференцирани данъци за различните сектори това е поредната дупка, от която ще започнат да изтичат бюджетни ресурси, каза още Хърсев.

Владимир Каролев беше убеден, че новия кабинет не трябва да пипа данъчната система. На пенсионерите трябва да им се обясни, че ръст на пенсиите ще има само при работеща икономика. В България два месеца имаше дефлация и оправданието, че има инфлация и трябва да се увеличат пенсиите не върви. Третото нещо, което задължително не трябва да се пипа и да се прави е увеличението на минималната работна заплата, разясни Каролев. Цената на тока може да намалее само ако държавата плати. Доходите на хората могат да се увеличат само при работеща икономика. Грешката на ГЕРБ беше, че спряха либерализацията на пазара, категоричен беше Каролев. Има нужда от крещяща реформа в образованието и особено във висшето. Аз няма да се учудя ако УНСС отворят медицински факултет, само и само да докарат още студенти, защото субсидиите се плащат на калпак. Реформата в пенсионната система трябва да продължи и трябва да се вдигнат годините за пенсиониране. Някой трябва да казва истината в очите на избирателите, а не само да ги лъжат по време на предизборната кампания, посъветва Каролев.