БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

По думите на Борисов германската компания RWE (РВЕ), която се оттегли от проекта, е написала в писмото си, че Националната електрическа компания - НЕК не е казала - как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 милиарда евро?

„За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? РВЕ му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на РВЕ – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум”, добави Борисов.

По думите му българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже „да” за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта.

„Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро. Един милиард за електропреносна система, 1 милиард за ядрени хранилища, инфраструктура – близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 милиона лева, а да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 милиарда лева”, попита премиерът Бойко Борисов.

Всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 милиона лева за проекта „Белене”, каза още министър-председателят. По думите му Националната електрическа компания (НЕК) пише, че декларираният отказ от страна на германската компания RWE (РВЕ) да участва в плащанията към „Атомстройекспорт” преди финансово приключване, ни поставя в ситуация, при която за плащания по допълнение номер 5, не са осигурени достатъчно средства. "Вместо това, те взимат 250 милиона евро за нещо, което знаят, че няма да стане, да го изпукат и да го изхарчат, и през май месец всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 милиона лева. Миналата година платихме сто милиона лева, а сега имаме още 400 милиона лева изискуеми през май", каза Борисов.

Според договора инженерингови дейности и поръчване на оборудване следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи.

„За какви акционери ни говори той и какво лъже, че щял да строи? Защо всъщност Станишев не е подписал договора и това е крито в кашоните до ден-днешен? Възложил съм проверка и ще ги открием всичките”, добави Борисов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще представи пред депутатите в парламента договора с германската компания РВЕ (RWE) и причините, поради които тя е излязала от проекта АЕЦ "Белене", съобщи той.

„Действително съм учуден докъде може да стигне една наглост. Как може на бялото да се каже черно? Как може - така откровено да се лъже, и в същото време - да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве. Министър Делян Добрев сега го намира в кашоните. Дори да понесем някаква отговорност, особено когато се готви референдум, когато близо 14 милиона лева държавата ще похарчи за нещо, което БСП категорично – Станишев, Димитров и компания са знаели, а в момента лъжат, съм казал на министъра да отиде утре в парламента, за да се прочете всичко това. То е следното – първо, Станишев лъже хората, че ние сме изгонили РВЕ. По безспорен начин в докладите на РВЕ е описано защо си тръгват още 2008 г.”, добави Борисов.

„Те категорично казват това в тези доклади, след това НЕК, получавайки ги, пише до Петър Димитров, където казват ясно и точно, че РВЕ не приема условията по подписаното допълнение номер 5. Големият немски акционер, за който те говорят, не приема да се подпише споразумение номер 5 и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения”, заяви премиерът.

„РВЕ декларира, че при учредяването на смесеното дружество, ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 милиона евро, като на този етап не предвиждат да инвестират допълнителни средства до физическо приключване, до края не са предвидени други средства в РВЕ. С тези 10 милиона евро, и с еквивалентната вноска на НЕК, ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт” по бъдещи строителни дейности през 2009 г. Тези хора говорят гигантска лъжа. В момента Станишев, Петър Димитров и компания извършват гигантска манипулация и лъжа към всички нас”, каза още премиерът Бойко Борисов.