Най-добрият вариант е членовете на кабинета да имат административно управленски и парламентарен опит. Това каза номинираният от Коалиция за България за бъдещ премиер Пламен Орешарски на среща с парламентарната група на ДПС.

„По бъдещия състав на новия Министерски съвет, аз много съм мислил в последните дни. В университета, в който преподавам има много експерти, но преобладаващата част от тях не притежават нужния административно управленски и парламентарен опит, за да могат в движение да влязат във функциите си”, обясни Орешарски.

По темата за увеличението на детските надбавки той заяви, че цинизмът на ГЕРБ се е демонстрирал веднага. „Бих предложил - да обсъдим вариант да отложим увеличението на надбавките за октомври, когато ще започнат и мерките за предстоящата тежка зима”, посочи Орешарски.

Като лидер на БСП, няма да бягам от отговорност. Г-н Орешарски ще има пълна подкрепа от БСП, каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев на среща с парламентарната група на ДПС. „Аз власт не искам, г-н Местан. За мен е важно нашата политическа сила да бъде реален инструмент на промяната. Ние, както и вие, носим нашите грехове за 20 години преход и подхождаме към този момент с достатъчно смирение, но и с амбиция. Аз като лидер на БСП няма да бягам от отговорност. Г-н Орешарски ще има пълна подкрепа от БСП”, заяви Станишев.

Пред скоба е изваждане на върхушката на ГЕРБ от властта, те са навсякъде, подчерта Сергей Станишев. Бих предложил - в първата година да се предложат фундаментални промени в Изборния кодекс, каза Станишев.

„Трябва да се направи всичко възможно всяко дете в България да живее нормално. Трябва да променяме модела, държавата трябва да се грижи за тях. Не можем да обещаваме чудеса, но дайте да направим усилия, да видим къде има резерви. Убеден съм, че в диалог могат да се намират разумните решения и баланса, но трябва да има видима промяна за хората”, заяви Сергей Станишев.