На извънредна сесия днес съветниците взеха решение за изработването на нов общ устройствен план на Община Ботевград при спазване на нормативната уредба по устройство на територията. В хода на обсъждането кметът Георги Георгиев обясни, че заседанието е свикано по спешност, тъй като областната управа е изпратила писмо до кметовете в областта, в което се посочва, че до 26 май общинските съвети трябва да вземат решения за възлагане изработката на общи устройствени планове. „След възлагането ще протекат други процедури – договори, заплащане, утвърждаване на плана, които също ще бъдат внесени за утвърждаване в Общинския съвет”, каза градоначалникът.    



Според Иван Гавалюгов късното внасяне на докладната с искане за изработка на общ устройствен план е пропуск на общината. „Прави ми впечатление, че заданието за проект е внесено с входящ номер от 22 май в Министерството на културата и съответно в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите. При положение, че е имало време от шест месеца това да се свърши. Това наистина е един много важен план за развитието на Община Ботевград като цяло и не би трябвало да е предмет на извънредна сесия, свикана от днес за след два часа. Комисиите са запознати, което означава, че те са заседавали преди сесията. Ако са ми правилни констатациите, отправям градивен упрек към работата на общинската администрация”, каза съветникът.


В отговор кметът Георгиев заяви, че не е съгласен с упрека. „Въпросът не е в това, че някой е проспал време, а в това, че са ни мудни структурите в държавата. Всичко, което трябва, е направено от наша страна. Това че някакви канцеларски плъхове в държавата ни карат да ги чакаме, е съвсем друго нещо”, допълни градоначалникът. Той заяви, че не одобрява становището на Комисията по териториално развитие, както и това на Комисията по местно самоуправление и законност, „нищо, че са от така наречените „съветници на кмета”.  „Когато кметът не участва в нещо, всичко се превръща в цирк”, каза Георги Георгиев.


„Този план няма да конкретизира определен урегулиран поземлен имот или конкретен имот. Той представлява общо стратегическо развитие на една община, както и на цялата държава, тъй като всички общини са задължени да възложат изработката на общи устрйствени планове за своите територии”, обясни арх. Даниела Арбова и призова съветниците да гласуват предложението на вносителя.
 
Наличният общ устройствен план на Община Ботевград датира от 1971 година, се посочва в докладната до ОбС.