Истински порой от скъсани генералски пагони се изсипа вчера - в един от последните дни на служебния кабинет.

С края на ерата "Борисов" в управлението на страната започнаха да валят оставки на ключови фигури с генералски пагони. Главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев е подал оставка преди няколко дни, пише в. "Преса". От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи отрекоха да имат такава информация.

Оставка е подал и шефът на митниците о.р. ген. Ваньо Танов , също след като стана ясно, че ГЕРБ няма да съставя кабинет.

Лично президентът Росен Плевнелиев е говорил с главния секретар на МВР и го е помолил да изкача с напускането си, за да не създава смут във ведомството. Другият мотив бил да не оставя с този труден момент служебния министър Петя Първанова сама. Според запознати, главният секретар е решил да си тръгне от МВР, след като Бойко Борисов обяви, че няма да съставя правителство.

Калин Георгиев не бе открит за коментар, Първанова също.

Георгиев подава оставка за втори път, откакто заема този си пост от 14 август 2009 г. Той направи това и през януари 2012 г. Причината бе акция в софийското село Мировяне, след която семейство Начкови се оплака, че са били бити от полицаи от СДВР при ареста.

Заради скандала с полицейското насилие тогавашният премиер Борисов каза, че главният секретар на МВР трябва да понесе своята отговорност. Тогава Георгиев взе решението да подаде оставката си.

Длъжен съм да се съобразя с критиките на премиера, каза тогава Георгиев. В крайна сметка след срещата в Министерския съвет се разбра, че той ще остане на поста си.

В разгара на скандалите с незаконното подслушване Георгиев неведнъж заяви, че няма намерение да подава оставката си. Ако го направи, това можело да се изтълкува, че признава вината на разследващите му колеги от СДОТО. Преди около месец пък направи признанието, че вече не му е интересно да работи в МВР.

Ваньо Танов е подал оставката си още преди десетина дни, пише "Преса". От Агенция "Митници" обаче отричат тази информация.

Танов нашумя с аферата "Мишо Бирата", в която бе подслушван от МВР, въпреки че минаваше за доверен човек на Борисов.

По информация на МВР, Калин Георгиев остава на поста си. Той не бил заявил намерение да подаде оставка.

Според БНР обаче главният секретар на МВР е заявил намерението си да подаде. Към момента той остава на работа, тъй като оставката му все още не е разписана от вътрешния министър Петя Първанова.