Гардът отбеляза секунда преди края за успеха на Лукойл


Финалната серия в родното първенство бе изравнена. В мач №2 в Правец Лукойл Академик победи драматично Левски с 86-83 и така резултатът вече е 1-1. Двата отбора отново предложиха много емоции, а в герой за шампионите се превърна Божидар Аврамов, който отбеляза секунда преди края и донесе победата. Мач №3 от серията е в София на 29 май (сряда) от 20.00 часа.


Шампионите отбелязаха първите 5 точки в двубоя и поведоха, но бързо след това Левски изравни, а дори и поведе с точка. Като цяло първата част бе равностойна и завърши с 2 точки аванс за домакините, но пък през втората те се откъснаха. Разликата се получи след средата, тъй като играчите на Лукойл играеха по-агресивно в нападение и изпълняваха повече наказателни удари. С два успешни на Томас Масамба разликата стигна и до 11 точки, а малко след това стана и 12. В последното нападение на първото полувреме шампионите пропуснаха, след което Павел Иванов добави изпуснато поднасяне от Митко Ангелов и след 20 минути Лукойл водеше с 48-38. Шампионите имаха изпълнени 22 наказателни удара срещу 12 за гостите, а разликата във вкарването бе 18 срещу 8. "Сините" пък бяха и с цели 12 грешки, като Лукойл имаха едва 3.


Второто полувреме тръгна с тройка на Чавдар Костов, след това домакините върнаха 2 точки, а с нови 3 на Марко Маринович разликата падна до 6. В третата минута на частта обаче сърбинът и Томас Масамба се спречкаха и двамата получиха технически нарушения, като за "синият" гард то бе четвърто и седна на пейката. След това обаче гостите направиха серия от 12-2, с която излязоха напред с 4 точки преди Божо Аврамов да вкара тройка. След това последва и изравняване, но пък гостите отговориха с 6 точки поред и поведоха с толкова. В последните секунди удари часът на Веселин Веселинов, който отбеляза тройка при 18 до края, след това Костов пропусна, а топката стигна отново до Веселинов, който стреля зад центъра, вкара с табло и изравни след 30 минути игра.


Серията на Веселинов се отрази добре на домакините, които тръгнаха с 11 точки поред в първите четири минути, като в тях Дарил Уоткинс и Маринович излязоха за по 5 лични нарушения. Протич вкара 5 точки за Левски и "сините" намалиха, но нова тройка отбеляза Веселинов. Гостите не се отказваха и се върнаха само на 4 точки при две минути до края с тройка на Ангелов. След това Ники Колев се разписа веднъж от наказателната линия, но пък Ангелов с три точни от четири опита оттам намали само на 2 точки. Последва пропуск на Хийт и 24 секунди преди края Чавдар Костов бе фаулиран. Той обаче вкара само втория си опит и намали на 1 пасив, след което Протич фаулира Боян Попович. Той също вкара само веднъж, а след това Ангелов бе фаулиран при оставащи 14.6 секунди. Той не трепна и вкара двата опита, като с това изравни. След това Аврамов пропусна при пробива си, но топката остана за шампионите. От аута той се освободи и отбеляза, като бе и фаулиран. Той отбеляза и от наказателната линия, като остави шанс за Левски при 0.9 секунди. "Сините" не можаха да се организират и така победата остана за домакините.


След паузата изпълнените наказателни удара се изравниха и в края двата отбора завършиха с по 33, като Лукойл имаше вкарани 25, а Левски един по-малко. "Сините" обаче останаха с 10 грешки в повече за целия двубой.


Веско Веселинов бе най-резултатен за успеха с 20 точки, а по 18 вкараха Божидар Аврамов и Брандън Хийт. За гостите силно игра Димитър Ангелов с 22 точки, а Младен Пантич добави 19 и 10 борби.