Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Мотото за 2013 г., определено от Световната здравна организация е: „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”.
Основна цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения не само от  разрушителните здравни  последствия, а и от социалните, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.
Употребата на тютюневи изделия е най-значимата причина за предотвратими смъртни случаи. Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи.
Според изискванията  на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на СЗО, всяка страна, приела този документ, предприема всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство, което ще доведе до намаляване броя на хората, които започват и продължават  да пушат. Статистиката показва, че забраната за реклама и спонсорство на тютюн е един от най-ефективните начини за намаляване на търсенето му и един от най-сигурните - за контрол на тютюневите изделия.
Световният ден без тютюн се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.
За отбелязване на 31 май през 2013 г. РЗИ – Софийска област организира младежка кампания под мотото: „Антиреклама за тютюнопушене” в град Своге. Инициативите ще бъдат организирани съвместно с общинското ръководство, активисти на БМЧК, с учебните и детски заведения в града.
По повод Световния ден без тютюн, РЗИ - Софийска област ще организира информационно-скринингова кампания за жителите на града, за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи.