Евродепутатът Кристиан Вигенин ще е външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски . Това потвърдиха високопоставени източници от "Позитано" 20, пише "Стандарт". Самият Вигенин отклони въпроса.

За това, че той ще е титуляр на поста, загатна призивът му в четвъртък към президента Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици. Именно от писмото на Вигенин стана ясно, че служебният премиер Марин Райков , който е и външен министър, е номинирал осем нови дипломати. По неофициална информация той ще отиде в Рим.

Предложени са още титуляри за Париж, където Райков бе посланик, преди да отиде на "Дондуков" 1, за Ватикана, Катар, Прага и Ирландия. Името на Вигенин се спрягаше още при реденето на кандидат-депутатските листи на левицата, но тъй като остана извън тях, за дипломат номер 1 след изборите се завъртяха имената на други двама евродепутати на БСП - Илияна Йотова, която водеше листата в Пазарджик, и на Ивайло Калфин , който бе кандидат-президент през 2011 г. и бе външен министър при тройната коалиция.

Друг сигурен министър в кабинета "Орешарски" е новият МВР шеф ген. Красимир Петров. Той ръководеше Гранична полиция, беше и шеф на баретите. Името му се завъртя преди няколко дни заедно с бившия шеф на НСО Румен Миланов, бившия шеф на разузнаване ген. Кирчо Киров , соцдепутата Младен Червеняков.

Надвечер нова мълва обиколи жълтите павета и завъртя името на Николай Радулов за МВР шеф. Той е бивш секретар на вътрешното ведомство по времето на Богомил Бонев.

Сигурно е министерското кресло на шефката на АГ "Шейново" д-р Таня Андреева. Тя влезе като депутат от гражданската квота на левицата (акценти от програмата й на стр. 4).

Макроикономистът Петър Чобанов бе спряган за икономически министър, но почти сигурно ще поеме финансите, твърдят от "Позитано" 20. Като експерт с авторитет пред международните финансови институции той щял да е и вицепремиер. Задължително в правителството влиза и финансистът Кирил Ананиев. Той е ас в правенето на бюджети и дори имаше вариант да оглави финансовото министерство. Според запознати Ананиев ще играе ключова роля във финансовото ведомство. Много е вероятно да е зам.-министър.

Шеф на министерството на регионалното развитие ще е Искра Михайлова. Тя е депутат от гражданската квота в ДПС. Била е в сектора по времето на кабинета "Станишев", но като зам.-министър. Другият ресор, който ДПС вероятно ще поеме, е транспортът. Дълго време се спрягаше името на депутата Камен Костадинов. Но можело да е друг човек на движението, експерт. В късния следобед вчера се завъртя неофициалната информация, че ДПС ще посочи и министъра на икономиката. Но този ресор също до последно се уточнява. Голяма е битката и за министерството на енергетиката, която се очаква да бъде отделена от сегашното мегаминистерство на икономиката. Засега като титуляр се спряга соцдепутатът Явор Куюмджиев.

Като сигурно име в кабинета "Опешапски" се сочи правосъдният министър - юристът Младен Червеняков. Той дълго бе спряган за титуляр в МВР, но ще влезе като номер 1 в министерството на правосъдието. Червеняков заемаше поста и в правителството на Жан Виденов.

Целият състав на кабинета ще бъде представен от бъдещия премиер Пламен Орешарски на извънредно заседание на Националния съвет на БСП днес от 16,00 ч. Преди това Изпълнителното бюро на БСП ще даде политическо доверие на програмното правителство.

Сигурно е името и на Ангел Найденов за отбраната.

Олимпийският шампион по борба Георги Мърков и прочутият ни гребец Петър Мерков са двамата фаворити от обсъжданите пет имена за шеф на спорта, пише още изданието. Вероятно ведомството отново ще е агенция, а не министерство.

Мърков развива сериозен бизнес, има опит в политиката, председател е на Общинския съвет в Септември, сега е избран за депутат от листите на БСП. Мърков е не по-малко известен с подвига си като треньор през 1974 г. Терорист влиза с карабина на тепиха в Швеция, но той избива оръжието.

Пловдивчанинът Мерков има две сребра от Олимпиадата в Сидни през 2000 г. Треньор е на националния тим по кану-каяк.