Подарък за децата на Ботевград са подготвили Ротъри клуб - Ботевград и представителство на СБХ - Ботевград.Това е гостуването на световно известния български художник, майстор на движещи се кукли - Павел Харапов.


„Творенията на българския Джапето, познати в цял свят, са уникални и неповторими.Те са в световната класация на Гинес от дълго време. Рекордът принадлежи на високия 2.15 см Пинокио, който умее да рисува. Тежък около 60 кг., той е любимец на децата, но в града ще гостува неговият по-малък двойник, които е с ръст 1.60 см. Децата ще имат възможност да видят и други рисуващи кукли на приказни герои, съобщи Володя Казаков. - Павел Харапов е завършил реставрация в Художествената академия в Прага в периода 1975-1981. Повече от 25 години талантливият българин реставрира чешките старинни замъци, картини на стари майстори, пластики, скулптури от домове и църкви. Пленен от старата чешка традиция по изработването на дървени марионетки, започва по-късно сам да ги изработва. Заедно с Големия Пинокио той прави още 30 марионетки които изпълняват различни дейности. Сред тях са  Св.Георги, който се бори със змея, Пинокио - художник, баскетболистът, който вкарва наказателен удар, танцьори на фламенго. Изключителен интерес представлява и летящият самолет, от който скача Пинокио. Запленен от магията на това изкуство, Павката продължава да радва и българските деца, които са чести гости на ателието му в Драгалевци”, допълни ботевградският художник.


На 31 май Павел Харапов ще гостува на децата в ОУ "Н.Й.Вапцаров", а следобед - в Дома за деца, лишени от родителски грижи в с.Разлив. Точно на 1 юни малчуганите ще имат възможност да се забавляват с куклите и да рисуват заедно с тях пред хотел „Ботевград”.


Ротъри клуб - Ботевград и представителството на СБХ - Ботевград желаят на всички деца весел празник, здраве и щастливи ваканционни дни!