Поредната изложба на нашия съгражданин Володя Казаков е под  мотото „…аз за Вас и Те”.  Той избра да подреди своите нови творби в художествена галерия „Иван Фунев” при Регионален исторически музей – Враца. Официалното откриване на изложбата на председателя на СБХ Ботевград се състоя на 2 май и бе широко отразено от регионалните медии във Враца. 


Vratzadnes публикува статия със заглавие „Володя Казаков с впечатляваща изложба във Враца”.  Тя бе открита от уредника в Регионален исторически музей – Враца Христо Божков, който припомни, че той е роден в Оряхово /град дал зебележителни художници и учени/, а 50 години от творческия му път са свързани с Ботевград, съобщава сайтът.  Па-нататък в публикацията се казва, че досега Володя Казаков е имал две изложби във Враца и е носител на първа награда от традиционната изложба-конкурс „Живеем в Земята на Ботев”. 


„За твореца Володя Казаков говори неговият приятел Кирил Апостолов” от Лом, който подчерта, че в изложбата са представени много периоди от творческото развитие на художника, както и десетки творби от последните месеци, които доказват неговия творчески размах и агресивност в рисуването, многоликостта и силата на таланта му, които заслужават поклон.  Един от меценатите на Казаков, Пламен Петров сподели, че художникът живее с изкуството и в неговите композиции могат да се открият не само различни техники, но и изключителен подтекст. 


Наистина имах нужда да направя тази изложба, и то тук във Враца, която да покаже търсенията ми в последните години. Защото всяка изложба е своеобразен етап , а и всяка моя картина е продължение на друга”, заяви Володя Казаков. 


Особено въздействащи са двата му цикъла с картини  - „Речен пейзаж” и „Опустялата земя”. Докато първият акцентира на красотата на крайбрежните градчета, то вторият търси следи от изчезналите хора и селища и намира изоставени домове, къщи, плодородни поля, превърнати в пустиня, но и артефакти,…навяващи тъга за тленното”, пише още в статията на vratzadnes.


Снимки: vratzadnes