Разгорещени дебати предизвика Информацията за осигуряване безопасността на движение в Ботевград, която бе внесена за разглеждане в Общинския съвет.
Съветниците поставиха много въпроси, свързани с мерките за сигурността на пътя.


Цеца Христова сподели, че често наблюдава как в следобедните часове младежи форсират мотори по улиците „Рила” и „Ал.Стамболийски”. Тя каза още, че е виждала как пияни водачи кръстосват улиците необезпокоявани. Съветникът предложи да се предприемат мерки срещу паркирането на автомобили в района на детска градина „Слънце”, да се асфалтират дупките по улица „Бузлуджа”, тъй като създават предпоставки на ПТП-та, да се поставят знаци на улица „Шипка” за предпазване на децата, които играят там. Христова посочи, че не спазват знаците, забраняващи преминаването на каруци по улиците в града.
 
Иван Гавалюгов постави въпроса за липсващата маркировка както по новоасфалтираните улици, така и по някои от другите. „Очевадно е, че пешеходните пътеки се маркират с изключително некачествена боя. Тя се изтрива буквално до месец. Вярно е, че маркировката се обновява всяка пролет и преди началото на учебната година. Тя обаче трябва да се набива на очи, а не да я търсиш с поглед. Да не забравяме, че водачите, които не са от града, се ориентират предимно по маркировката”, каза съветникът. Той попита какво конкретно е направила общината за предотвратяване на опасността от ПТП-та на пътя Ботевград – Литаково.


Думата за изказване поиска и ботевградчанка, присъстваща на сесията. Тя се представи като Виолета Орманджиева от НФСБ. Госпожа Орманджиева информира кмета и ОбС, че се крадат гранитните плочи покрай коритото на Стара река. Тя предложи да бъде монтирано видеонаблюдение в централната част на града.


Според съветника Йордан Йорданов би трябвало да се поставят знаци преди всяка пешеходна пътека.


Милчо Владимиров се поинтересували дали пет човека, колкото са щатните бройки в КАТ – Ботевград, могат да осигурят безопасността на движение на територията на Общината.


Адв.Стоян Стоянов даде няколко препоръки от позицията на гражданин.  „Едно от нещата, което ми прави впечатление, е, че местостоянката на такситата при болницата пречи на цялото движение там. Считам, че мястото на такситата не е при светофара, а би могло да се измести южно, след входа за Спешна помощ. Там има паркинг и мястото е достатъчно. Сутрин има много паркирани автомобили при детските градини. Те също пречат на движението. За да се предотврати това неудобство, би могло улиците покрай детските градини да станат еднопосочни. Обърнете внимание и на пътя за Зелин. Не се спазва нито знакът за ограничение на скоростта, нито забраната за движението на товарни автомобили над 10 тона ”, каза адвокатът на ОбС.


Д-р Марияна Горгачева подчерта, че паркираните автомобили пречат на достъпа на хора с увреждания до поликлиниката.


В отговор кметът Георгиев заяви: „Защо всички, които се изказвате, гледате към мен?!  Аз не се подписвам за заплата в Районното полицейско управление. Фактът, че го няма началника на полицията да отговоря защо се случва всичко това, означава, че за пореден път внасяме един въпрос за разглеждане, който ще остане висящ във въздуха”. Според Георги Георгиев маркировката не е причина за опасностите на пътя, а високата скорост, с която се движат превозните средства. Той призова съветниците да предложат втора точка към проекта за решение, в която да посочат, че дават незадоволителна оценка на полицията по отношение на работата й за осигуряване безопасността на движение, както и да поискат от полицейското управление да поеме конкретни ангажименти, свързани със сигурността на пътя.
„Нямам представа с какъв щат разполага полицейското управление в Пазарджик, но там можеш да видиш 5-6 патрулиращи автомобила в центъра на града, включително и в пешеходната зона. Аз се прибирам от Новачене в 23.30 и виждам, че нашият патрул стои на правата отсечка между моста на Скравена и между ресторанта. Какво търси там по това време?! Да хване някои тираджия, нарушил забраната за движение през нощта, за да му вземе 10 евро. А тук хвърчат моторетки и коли по цяла нощ. Ясно и точно е – полицията в Ботевград не решава проблемите, свързани с движението по пътищата”, допълни Георги Георгиев. След това той изтегли от дневния ред Информацията за осигуряване безопасността на движение в Община Ботевград.  


На сесията присъстваха двама представители на КАТ - Ботевград - Илко Филипов и Андон Вангелов.