При управлението на ГЕРБ вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов успяваше чрез интриги да злепостави министри и народни представители пред лидера Бойко Борисов. Това обяви бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров в предаването „Лице в лице” по bTV.


В разгара на скандала с незаконното подслушване той заяви, че бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сам се е хвалел, че подслушва. Димитров дори заяви, че е извел семейството си в страна от ЕС, защото има основания да смята живота на децата си за застрашен. Той допълни, че е разказал пред нотариус „всичко, което знае”, и то ще бъде гаранция за сигурността му.


„Не съм таил напрежението в себе си, изказвах го, но вътре в партията,” призна Емил Димитров в петък. На въпрос дали е уведомил Бойко Борисов за съмненията си, той отговори с „Да” след дълга пауза.


Без да съобщи подробности, Димитров обясни, че при управлението на кабинета „Борисов” е съществувал механизъм за „очерняне” на неудобни фигури, който бил организиран от Цветанов и се прилагал с помощта на медии. „Такова беше порочното отношение вътре в партията,” обясни той.


„Аз съм известен на медиите десет години преди да вляза в парламента, а цигарените прякори се появиха, когато влязох в Народното събрание,” посочи Емил Димитров, чиито предложения за поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия се сочеха за лобистки. „Някои са чели Гюбелс повече,” обобщи Димитров.


Въпреки че изрази неодобрение към „напрежението и полицейщината” при управлението на ГЕРБ, той все пак отбеляза, че вероятно са били предотвратени много престъпления. „Случиха се и много хубави и правилни неща, но напрежението влияеше на много решения, които можеха да бъдат и по-добри,” отчита бившият народен представител.


„Висш партиен кадър не трябва да заема ключова позиция и то на силово министерство – политиката влияе на изпълнителната власт, а силовото министерство се намесва в работата на други институции,” констатира Емил Димитров.


По думите му, освен Цветанов, и Искра Фидосова се е опитвала да играе ролята на „филтър” в комуникацията на бившия премиер с други членове на партията му.


„Определени лица в ГЕРБ опитваха да бъдат посредници към премиера – всички знаеха, че той е крайната инстанция. Искра Фидосова е говорила от името на премиера, че е одобрил нещо, а после се оказваше, че не е така,” каза Емил Димитров и добави: „Като гледам зам.-председателите на ГЕРБ, с изключение на Красимир Велчев, нищо не е последвало от това.”


„Имах надеждата, че след резултатите от изборите Борисов ще направи някакви поне размествания вътре в партията – явно е счел, че не е нужно,” каза Димитров.


„Аз сигнализирах. Аз бях единственият, който казваше тези неща. Витаеше страх,” призна Димитров, а от думите му стана ясно, че разговорът протичал в стил: „Дай да ги хванем, добре – хвани ги!”, по собствения му цитат.


„Моята вина е, че не бях достатъчно гласовит,” призна Емил Димитров и отправи препоръка към политическите лидери: „Не убивайте лошите вестоносци – те са вашите приятели. Уволнете първите трима, които ви кажат „Шефе, вие сте най-великия!”, защото те първи ще ви забият нож в гърба”.


Суха фактология – без интерпретации


Емил Димитров не пожела да отправи директни обвинения към никого, но цитира данни за потреблението на тютюневи изделия и сподели проблемите на свои познати от бизнеса по време на управлението на ГЕРБ.


„В началото на мандата според статистиката в България се пушеха по 19,5 млрд. къса цигари. На тях сложете 20% контрабанда и пак остават близо 16 млрд. къса, които трябва да са обложени. В бюджета за 2013 г. са заложени 10,5 млрд. къса. – губят се едни 4-5 млрд. къса,” изреди Димитров с уговорката, че не казва, че „държавата или някоя личност покровителства контрабандата”.


На въпрос за технологията на рекет на бизнеса той обясни: „Влиза някоя от службите въз основа на някакъв сигнал, може и измислен, сваля всички на земята, изземва се всичката документация, след което върви някакъв друг сценарии – собствениците се канят на срещи за убеждение.”


„Не знам колко е масово, но не са били единични случаи. Казвам какво съм чувал, какво се е случвало - не знам. В никакъв случай не мога да кажа дали е ставало под ръководството на партията,” уточни Емил Димитров.


В заключение той не пожела да коментира новото правителство на Пламен Орешарски, като само изрази мнение, че всеки нов кабинет заслужава пожелания за успех и 100 дни толерантност.
Източник:bTV